Az MTV-elnökválasztásért aggódik a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz az Országgyűlés és a sajtóbizottság elnökéhez fordul az MTV-elnökválasztás miatt - jelentette be a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának fideszes tagja vasárnap. Az ellenzéki párt szerint aggályos, hogy nem ugyanaz a kuratórium dönt majd a jelölésről, mint amelyik az elnöki pályázatot kiírta. Az MSZP válaszközleménye szerint a Fidesz törvénysértésre buzdít.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint jogilag aggályos lehet, ha nem az eredeti, hanem újabb szocialista tagokkal kibővült kuratóriumi elnökség döntene az MTV-elnök jelöléséről, ezért a párt levélben fordul az Országgyűlés és az illetékes bizottság elnökéhez: fejtsék ki véleményüket az ügyben.

Ezt Szabó László, a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának fideszes tagja jelentette be vasárnap Budapesten, Cser-Palkovics Andrással, a Fidesz szóvivő-helyettesével közösen tartott sajtótájékoztatón.

A Fidesz szerint komoly jogi aggályok merülhetnek fel azzal kapcsolatban, hogy az MTV elnöki pályázatát egy kisebb kuratórium írta ki, míg elbírálni már egy nagyobb kuratórium fogja - mondta Szabó László. Szili Katalintól, az Országgyűlés elnökétől és Pető Ivántól, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottsága elnökétől álláspontjuk kifejtését kérik. Szili és Pető felügyelik ugyanis a közmédiumot felügyelő kuratórium megválasztását.

A Fidesz emellett azt kéri a hétfőn megválasztandó újabb szocialista kuratóriumi elnökségi tagoktól, hogy ne vegyenek részt az elnökválasztáson. Ha mégsem így történne, és az új tagok részt vesznek ezen, akkor arra fogom felhívni a kuratóriumi elnökség ellenzéki tagjait, hogy ők ne vegyenek részt a választáson - közölte Szabó László.

Szabó elmondta, hogy pénteken a Magyar Televízió kuratóriumi elnöke által reggel nyolc órára összehívott elnökjelölő elnökségi ülésen a szocialista és szabad demokrata delegáltak nem jelentek meg. Ezzel határozatképtelenné tették az ülést és lehetetlenné tették, hogy a 11 órára összehívott nagykuratórium elé az elnökség elnökjelöltet állítson - mondta.

A Fidesz delegáltja szerint a kuratórium szocialista elnöke ezután világossá tette, hogy jövő péntekre ismét elnökségi ülést kíván összehívni, majd összehívja a nagykuratórium ülést is, így akkor már vélhetően a kibővült kuratóriumi elnökség fog elnököt jelölni, a nagykuratórium pedig elnököt választani - magyarázta Szabó László.

Cser-Palkovics András szerint "a szocialisták kádereket helyeznek el a testületekben", a Gyurcsány-kormány célja pedig, hogy "rátegye a kezét" a közszolgálati magyar médiára.

Az MSZP képviselője, Schiffer János közleményben reagált a sajtótájékoztatóra. Szerinte a Fidesz most törvénysértésre buzdít, mert a kétharmados támogatást igénylő médiatörvény előírja, hogy a közszolgálati médiumok kuratóriumi elnökségeiben a kormány és az ellenzék jelöltjei fele-fele arányban vegyenek részt.

A koalíció felbomlása óta a közrádió és a Magyar Televízió kuratóriumi elnökségeiben három, a kormánypárt által jelölt kurátor van, szemben az ellenzéki pártok által jelölt hét kurátorral. "Az MSZP-nek nemcsak lehetősége, hanem törvényes kötelessége is, hogy új kurátorokkal helyreállítsa a törvényben előírt egyensúlyt. E nélkül a közmédiumok működése, vezető testületeinek minden döntése törvényellenes, jogilag támadható volna" - áll az MSZP-s közleményben.

Schiffer azt írta: a Fidesz kormányzása idején kizárólag kormánypártiakból álló csonka kuratóriumi elnökségeket működtetett. "Eszerint Fidesz-kormányzás idején a kormánynak a kurátori helyek száz százaléka jár, szocialista kormányzás idején pedig még ötven se" - tette hozzá.