Vágólapra másolva!
Nincs megfelelő számítástechnikai háttérünk az adatszolgáltatáshoz - erre hivatkozott a Pénzügyminisztérium, miért nem adja le közérdekű információit az úgynevezett közadatkereső rendszer számára annak ellenére, hogy ezt törvény írja elő. Hasonló kifogások érkeztek más állami szervezetektől is, amikor az [origo] megpróbált utánajárni, miért nem tartják be a jogszabályt, a közadatkeresőt működtetők szerint azonban a hozzáállással van a baj.
Vágólapra másolva!

A piaci szektor szereplői hozzá vannak szokva ahhoz, hogy adatokat kell szolgáltatniuk, hiszen egy egyszerű kft-nek is egy sor helyre le kell adnia különféle adatait statisztikai és nyilvántartási célból, az állami szférában viszont ezt valahogy nem veszik komolyan - mondta az [origo]-nak Kitzinger Dávid, a közadat programot működtető Neumann Kht. ügyvezető igazgatója. Jelenleg ugyanis egy sor állami szervezet fittyet hány az adatszolgáltatási kötelezettségére, és emiatt a mai napig nem működik megfelelően a több mint két éve bevezetett, úgynevezett közadatkereső rendszer.

Az intézmények annak ellenére nem veszik a fáradtságot, hogy megküldjék nyilvános adataikat a közadatkeresőnek, hogy ezt számukra az elektronikus információszabadságról szóló törvény kifejezetten kötelezővé teszi, sőt, a mulasztást büntetőjogi és fegyelmi felelősségre vonással fenyegeti. A közadattárat eredetileg azért hozták létre, hogy az emberek itt egy helyen összegyűjtve, könnyen megtalálják a közérdekű információkat, így például a hivatal ügyintézési rendjét, vezetőit, és a gazdálkodásuk adatait.

Az adatszolgáltatási kötelezettségüket figyelmen kívül hagyó szervezetekről nemrég lista készült, az [origo] közülük több központi állami szervezettől magyarázatot kért arra, miért nem tartják be a jogszabályt.

Csak a pénzügynek nem jutott technika

A tizenkét legfőbb mulasztó között egy minisztérium is akad: a Pénzügyminisztérium a törvényi előírás ellenére a mai napig nem csatlakozott a rendszerhez, és adatokat sem szolgáltat. Kérdésünkre azt mondták, hogy "a számítástechnikai hátteret meg kell teremteni, ez még egyelőre időt vesz igénybe". A pénzügyi tárca sajtóosztálya azt is hozzátette, hogy a honlapjukon minden adat megtalálható, ami a nyilvánosságra tartozik, ezért szerintük megoldás lehetne, ha a közadattár egyszerűen belinkelné az oldalukat.

Arra nem kaptunk választ, mikorra találnak megoldást a problémára, és felelősségre vontak-e bárkit, amiért évek óta a jogszabálysértő módon jár el a minisztérium. Az adatszolgáltatáshoz szoftvereket biztosítunk, ezek egy asztali gépen is simán elfutnak - reagálta a technikai kifogásokra Kitzinger Dávid, aki hozzátette: technikai segítséget is biztosítanak, amennyiben valaki nem boldogul a programmal.

Nem vették észre magukat a törvényben

Az MTA egy másik kifogással állt elő: válaszlevelükben arra hivatkoztak, hogy az akadémia jogilag "egyéb közfeladatot ellátó szerv"-nek számít, így szerintük rájuk az adatszolgáltatási kötelezettség csak 2008. július elsejétől vonatkozik. A közadattár kezelői szerint azonban elkerülhette a figyelmüket, hogy az elektronikus információszabadságról szóló jogszabály a Magyar Tudományos Akadémiát - a legfontosabb intézmények mellett, mint amilyen az Országgyűlés Hivatala, az Alkotmánybíróság vagy a Köztársasági Elnöki Hivatal - még nevesítve fel is sorolja a közzétételre kötelezett szervek között.

Több megyei önkormányzat sem tesz eleget az adatszolgáltatási kötelezettségének, közülük a találomra kiválasztott Bács Kiskun Megyei Önkormányzat részéről a főjegyző reagált mulasztás okát firtató kérdésünkre. Ferenczi István azt közölte, az elmúlt hónapok során megváltozott a közadat-keresőt működtető szervezet, az új működtető törölte a már korábban regisztrált szervezeteket, így nekik is újra be kell jelentkezniük a rendszerbe. Kitzinger Dávid, a közadattárat működtető kht. vezetője azonban kérdésünkre azt mondta: semmilyen szervezeti változás nem történt, és korábbi regisztrációk törléséről sincs tudomása.

Sajátos kifogással válaszolt kérdésünkre a Pest Megyei Önkormányzat: az előző ciklusban készült honlapot hiába próbálták átalakítani, ezért új a "törvényi előírásoknak megfelelő honlap" elkészítésére adtak megbízást, ez azonban még "készül". Egyelőre tehát még a közérdekű adatok közlését sem tudták megoldani, nem hogy a közadatkereső rendszeréhez való csatlakozást. Hozzátették, így a "jelenlegi kollégák közül senkit nem terhel felelősség, mindent megtettek", hogy megfeleljenek a jogszabálynak.

Az előírások ellenére a Magyar Államkincstár szintén nem szolgáltat adatokat a közadattárba, amit röviden azzal magyaráztak: honlapuk megújítása "folyamatban van", ennek során hamarosan biztosítják a közadattár elérhetőségét. Itt sem tértek ki arra, ez miért nem történt meg évek óta, illetve volt-e a mulasztásnak bármilyen következménye. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget is megkerestük, de a fogyasztók érdekei felett őrködő szervezet még csak nem is válaszolt az adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseinkre.

Akadt pár együttműködő

Az elektronikus információszabadságról szóló törvény rendelkezéseit számonkérő körkérdésünk egyes intézmények esetében gyors eredménnyel járt, többen felvették a kapcsolatot a közadattárral, hogy egyeztessenek, hogyan pótolhatnák a hiányosságokat. Az Országgyűlési Biztosok Hivatalának honlapján pár napja már a közadattár linkje is megtalálható, miután felhívtuk figyelmüket a mulasztásra. A Köztársasági Elnöki Hivatal szintén azonnal reagált, legfontosabb adataik máris elérhetők a közadattárban.

"Mi kilógunk a sorból, azért nem tudtuk az adatokat leadni, mert akkora adatállományt kezelünk, hogy erre nem volt lehetőségünk" - indokolta Bakos Emil gazdasági főigazgató, miért nem szolgáltatja előírásszerűen az adatokat a Magyar Országgyűlés Hivatala. Mint mondta, megoldást kell találniuk arra, hogy az országgyűlés honlapján közzétett rengeteg adatot hogyan duplikálják a közadatkereső számára, de azt ígérte, a jövőben erre törekedni fognak, már fel is vették a kapcsolatot a rendszer működtetőivel.

"Technikai okokból kifolyólag sajnálatos módon valóban nem tudtunk eleget tenni a törvényi előírásoknak, szervezetünk bár regisztrált a közadatkereső felületén, adminisztrációs okokból kifolyólag valóban nem szolgáltattunk még adatot" - válaszolt az ORTT részéről Láng Szilvia adatfelelős. Hozzátette, a mulasztást pótolták, május végére elérhetőek lesznek adataik a közadattárban.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóosztálya meg is köszönte, hogy felhívtuk figyelmét a hiányosságra, és azt ígérték: kötelezettségeink teljesítésére haladéktalanul intézkedtünk", igaz, konkrétumokat nem közöltek. Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára - amely korábban még csak nem is regisztrálta magát a közadatkereső rendszerbe - kérdésünkre azt közölte: a regisztráció megtörtént, az informatikusaik már dolgoznak azon, hogy a saját honlapjukon már közzétett információk hamarosan az előírt formában is elérhetők legyenek.