Demszky konszenzust akar BKV-ügyben

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor csak akkor írja alá a BKV új paraméterkönyvét, összmenetrendjét - ami augusztus 21-től lépne hatályba -, ha a fővárosi önkormányzat szakbizottságának többsége is támogatja azt.Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes közölte, hogy az új menetrendet az év végéig monitorozzák, s ha szükséges, változtatnak rajta.
Vágólapra másolva!

A városvezetők felhívták a figyelmet arra, hogy az új menetrend-tervezetről konszenzus jött létre a szakmai- és a civil szervezetekkel és az érdekképviseletekkel. Kifejtették, hogy az új, 2 százalék körüli teljesítménycsökkenéssel számoló paraméterkönyv számos fejlesztést tartalmaz.

Beépítették az anyagba a kerületek szakmailag megalapozott igényét, s követik a városszerkezet átalakulását is. A BKV számára 1,1 milliárd forintos megtakarítást jelentő paraméterkönyv kiszámíthatóbb közlekedést jelent majd az utasok számára. A teljesítménycsökkenés a buszjáratokat érinti a legkevésbé, s tény az is, hogy a tervezet elfogadása nem jár majd dolgozók elbocsátásával, telephelyek bezárásával sem.

A főpolgármester, aki a paraméterkönyv folyamatos bevezetésére kérte a BKV vezetőit, megjegyezte azt is, hogy a fejlesztések megvalósításához rövidnek tűnhet az augusztus 21-i határidő.

Demszky Gábor kitért arra is, hogy a BKV közép és hosszú távú finanszírozásának rendezése érdekében rövidesen találkozik majd a kormányfővel. A főpolgármester hangsúlyozta, hogy nem egyszerűen plusz támogatást kérnek, hanem azt, hogy normatív alapon, más városokhoz hasonlóan, több pénzt kapjon az szja-ból a főváros, vagy inflációkövető támogatást adjon az állam a BKV-nak.

Kérdésre a főpolgármester közölte, hogy a BKV-nak idén minimum 4 milliárd forintos többlet állami támogatásra volna szüksége ahhoz, hogy ne kelljen újabb hitelt felvennie. Tizennyolc milliárd forintra lenne szükség pedig ahhoz, hogy a belső eladósodottság miatt jusson pénz a járművek cseréjére is - tette hozzá.

Kérdésekre Hagyó Miklós szólt arról, hogy jövő héttől már csak klímával, illetve nyitható nagy ablakokkal ellátott Combino villamosok közlekednek a körúton. Mint mondta, egy kísérlet bebizonyította, hogy négy perc alatt lehűthető a villamos utastere.