A rács mögött is keresett egymilliót Zuschlag

Vágólapra másolva!
Bruttó 1 millió 47 ezer forintot keresett szeptemberi őrizetbe vétele óta Zuschlag János a  Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagjaként. Az előzetes letartóztatásban lévő politikus csak most, május 29-i határidővel mondott le mandátumáról. Bár indokolatlan hiányzás miatt az önkormányzat 25 százalékkal csökkentette Zuschlag tiszteletdíját, a pénzt utalni kellett mostanáig.
Vágólapra másolva!

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciója már tavaly ősszel, a letartóztatás utáni napokban felszólította Zuschlag Jánost, hogy adja vissza képviselői mandátumát. A különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt politikus azonban csak most tette meg ezt. A közgyűlés fideszes elnöke, Bányai Gábor kapott Zuschlagtól levelet, miszerint május 29-i határidővel lemond a mandátumról.

Ez azt is jelenti, hogy az elmúlt 9 hónapban folyamatosan tiszteletdíjat kapott a letartóztatott politikus, aki nyilvánvalóan semmiféle munkát nem végzett a közgyűlésben. Ennek összege havi bruttó 143 ezer 260 forint volt tavaly, míg január elsejétől 145 ezer 580 forintra emelkedett a tiszteletdíj összege. "Az önkormányzati törvény szerint indokolatlan hiányzás esetén 25 százalékkal csökkenteni kell a díjat, ezt novembertől meg is tettük" - közölte az [origo]-val Bozóné Nemes Gizella, a közgazdasági főosztály vezetője.

Így tavaly szeptemberre és októberre a 143 ezres bruttó összeget, míg az év utolsó két hónapjára már a 107 ezer 445 forintra csökkentett tiszteletdíjat utalták a hivatalában maradt képviselő számlájára. Idén öt hónapon át 109 ezer 185 forintot kapott Zuschlag, ami így együtt bruttó 1 millió 47 ezer forint tiszteletdíjat jelent.

Emellett Zuschlag jelenleg is tagja Kiskunhalas városi önkormányzatának, ahol - egy általunk megkérdezett fideszes tag szerint - havi 40-50 ezer forintos alap tiszteletdíjat kapnak a képviselők, erre rakódhatnak még egyéb pótdíjak is, például bizottsági tagságért. A város honlapja szerint Zuschlag nem tagja egy bizottságnak sem. A politikus mandátuma a települési önkormányzatban a törvény szerint egy év után szűnhet meg automatikusan, a képviselő folyamatos akadályoztatása esetén.

A Zuschlag-ügyben a nyomozás egy rutinellenőrzés után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, hogy a vizsgált egyesületek és alapítványok mintegy 72 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Az ügynek 16 gyanúsítottja van, közülük Zuschlag Jánost és még egy vádlottat előzetesben tartanak. Az ügyet Fodor Endre bíró tárgyalja majd, aki a 2006-ban befejeződött maffiaper bírája volt. A tárgyalás várhatóan csak ősszel, a tízezer oldalt meghaladó terjedelmű nyomozati anyag áttanulmányozása után kezdődik.