Több felelőse is lehet a posta biciklivásárlásának

Vágólapra másolva!
Több postai vezető felelőssége is megállapítható - derül ki abból a Magyar Postánál készült belső vizsgálatból, amely annak járt utána, történtek-e szabálytalanságok a postás kerékpárok beszerzése kapcsán. A Népszabadság szerint felmentették hivatalából a társaság közbeszerzési bizottságának vezetőjét, mivel többször információkat adott át a tender későbbi győztesének.
Vágólapra másolva!

A Magyar Posta igazgatósága a belső vizsgálatok alapján arra a következtetésre jutott, hogy a kézbesítők kerékpárjainak beszerzése körül számos szabálytalanság történt - írja a Népszabadság, amely szerint az ügyben több postai vezető közvetlen vagy közvetett felelőssége állapítható meg.

Személyi felelősségre vonásról eddig csak egyetlen esetben döntöttek. A posta belső vizsgálata bebizonyította: Gergely László, a társaság közbeszerzési bizottságának vezetője a pályázatot megelőzően felhatalmazás nélkül információkat adott át a tendert későbbi győztesének - írja a Népszabadság, amely szerint a posta azóta felmentett munkatársa a társaság ellenőreinek is beismerte.

A jegyzőkönyvek szerint Gergely elismerte: több alkalommal is találkozott a Cronopont vezetőivel, és információkat adott át a posta készülő tenderéről. Nem tagadta, hogy a pályáztatás során folyamatosan együttműködött a győri céggel, véleményezte annak pályázati anyagait, és a posta értelmezése szerint ezzel lényegében elismerte azt is: közreműködött abban, hogy a Cronopont ajánlata megfeleljen a posta műszaki elvárásainak - írja a Népszabadság

A visszaélésért a cég több vezetőjét is felelősség terheli a lap szerint. További vizsgálatoknak kell fényt deríteniük arra, hogy milyen felelősség terheli a társaság hálózati, jogi, és beszerzési igazgatóságának munkatársait, illetve az ő munkájukat felügyelő vezetőket. A munkahelyi felelősségre vonás előreláthatólag csaknem egy tucatnyi postást ér majd el.

A lap szerint az egymilliárd forintot meghaladó összértékű beszerzést olyan testület folytatta le, amelyben a posta egyetlen felelős vezetője sem vett részt. Emellett kiderült, hogy a társaságnak háromszor is oka és lehetősége lett volna a pályázat eredménytelenné nyilvánítására és lezárására. Ezt azonban rendre elmulasztotta.

A Népszabadság szerint a posta nem tett lépéseket, amikor szállítója késett a kerékpárok műszaki tanúsítványainak bemutatásával, és nem tett lépéseket akkor sem, amikor a kétkerekűek egy részéről kiderült: a műszaki tanúsítványok szerint nem felelnek meg a követelményeknek. Az utolsó esély akkor úszott el, amikor a Cronopont bejelentette: a kerékpárokat a közbeszerzési eljárásra adott ajánlatában és az aláírt szerződésben foglaltakkal ellentétben Szlovénia helyett Magyarországon gyártatja - írja a lap.

A Népszabadság szerint a Magyar Posta felmondja kerékpár-szállítási szerződését, ha a Cronopont Kft. nyolc napon belül nem nyilatkozik arról, hogy szerződés szerint teljesíti-e vállalásait. Ez a gyakorlatban azt jelenti: a győri cégnek ki kell jelentenie, hogy a kézbesítők számára megrendelt kerékpárok a közbeszerzési eljáráson leírt vállalásának megfelelően Szlovéniából származnak. Emellett nyilatkoznia kell arról is, hogy a kétkerekűek megfelelnek a pályázat kiírásában szereplő minőségi követelményeknek.