Javuló közlekedési morált tapasztalnak a rendőrök

Vágólapra másolva!
Csökkent a halálos közlekedési balesetek száma a tavalyi évhez képest, a rendőrség szerint ebben szerepe van a május 1-jétől életbe lépett objektív felelősség visszatartó erejének is. Szombaton fokozott ellenőrző akciót tartottak Pest megye útjain.
Vágólapra másolva!

Javul a közlekedési morál, ezt igazolja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság által szombaton indított nagyszabású közúti közlekedésellenőrzési akció - közölte az eredmény összesítése után Török Csaba alezredes. A főváros környéki agglomeráció útjaira kiterjedő ellenőrzésben 50 rendőr és 65 polgárőr vett részt, 31 ponton állítottak fel sebességmérő készüléket, így összesen több mint 50 ezer autót ellenőriztek.

Három körözött autó akadt fenn a rostán, és egy körözött bűnözőt is nyakon csíptek. Tíz rendszám nélküli autót állítottak meg, 56 sofőrnek gyorshajtás miatt kell felelnie, közülük a leggyorsabb autó 110 kilométeres sebességgel haladt belterületen. A különböző szabálysértésekért a helyszínen egymillió forintnyi bírságot voltak kénytelenek kifizetni az autósok, egyenként háromtól húszezer forint összegig, mások postán kapják meg a kiszabott büntetésről szóló csekket.

A korábbi közúti ellenőrzések tapasztalatai alapján elmondható, hogy a május 1-jétől életbe lépett objektív felelősség jótékonyan hatott az autósokra, a kiszabható akár több százezer forintos büntetésnek megvan a visszatartó ereje - mondta az alezredes. Erre lehet következtetni abból, hogy a megyében már az év elejétől csökkent a közlekedési balesetek száma, és 40 százalékkal kevesebb halállal végződő tragédia történt a megye útjain, mint az előző év hasonló időszakában - tette hozzá.