Késik a BKV és a vízmű mérlege

Vágólapra másolva!
A törvényben előírt határidőre nem nyújtották be a cégbírósághoz a BKV és a Fővárosi Vízművek múlt évi mérlegbeszámolóját és idei üzleti tervét, a többi 19 fővárosi önkormányzati gazdasági társaságnál azonban eleget tett ezirányú kötelezettségének. A gazdasági és a városüzemeltetési bizottság múlt heti együttes ülésén elfogadta a cégbírósági benyújtásra szánt dokumentumokat.
Vágólapra másolva!

A gazdasági és a városüzemeltetési bizottság múlt heti együttes ülésén elfogadta a cégbírósági benyújtásra szánt dokumentumokat - közölte Somlyódi Csaba (MSZP) és Hotiray Gyula (Fidesz) fővárosi képviselők hétfőn az MTI-vel. Bőhm András (SZDSZ), a kulturális bizottság elnöke hozzátette, hogy a Vidám Park és a Budapest Film mérlegét és üzleti tervét jóváhagyták. A szakbizottság az Átrium Mozi ismételt eladási pályázatával egyetértett - jegyezte meg.

Hutiray Gyula úgy vélte, hogy az önkormányzatnak nincs osztalékpolitikája, nem tudni, milyen elvek mentén veszik el a cégektől az osztalékot. Wintermantel Zsolt (Fidesz) hozzátette: az, hogy a városvezetés több mint 600 millió forint osztalékot elvonat a Közterület-fenntartó Zrt-től, azt is jelzi, hogy több szolgáltatási díjat kérnek a budapestiektől, mint amennyibe a szemétszállítás kerül.

Somlyódi Csaba leszögezte, hogy az önkormányzat költségvetésének márciusi elfogadásakor eldőlt, más fontos feladatokhoz, például az oktatás, a kultúra, az egészségügy céljaira mennyi osztalékot vonnak el a cégektől. A közterület-fenntartók kapcsán megjegyezte, hogy a díjakból képzett fejlesztési részt az idén elvonják, de jövőre 1,5 milliárd forintot visszapótolnak a pusztazámori szemétlerakó továbbfejlesztéséhez. A politikusok tájékoztatása szerint tavaly a köztisztasági feladatokra 35 százalékkal, a közutak üzemeltetésére pedig 46 százalékkal kevesebb pénze volt a cégnek, mint egy évvel korábban.

A Fővárosi Vízművek 1997-es privatizációs szerződésének változásával az idén először fizet 1,1 milliárd forintos osztalékot a cég a fővárosnak. Ugyancsak az idén von ki először 500 millió forint osztalékot a főváros a csatornázási művek zrt.-től, amelynek külföldi tulajdonosai az idén 3 milliárd forint körüli osztalékhoz jutnak.Somlyódy Csaba közölte, hogy a főváros az elmúlt években a cég fejlesztéseire visszaforgatta a neki járó osztalékot.

A díszvilágítással foglakozó kft.-nél viszont, amelyet az Elművel közösen hozott létre a főváros, az Elmű szorgalmazására 200 millió forintos osztalékot fizetnek - mondta a szocialista politikus. Hozzátette, hogy az energia drágulása miatt az idén mintegy 5 milliárd forintba kerül Budapest közvilágítása és díszkivilágítása, a tavalyi 4,2 milliárd helyett. A finanszírozásról még egyeztet a két tulajdonos - jegyezte meg.

A képviselők tájékoztatása szerint a Főkert Zrt. beszámolójából kiderült, hogy a cég parkfenntartási kft.-jének tavaly egymilliárd forinttal csökkent az árbevétele, illetve hogy ennek a kft.-nek a kisebbségi tulajdonosává vált a Főkert a zrt. előző igazgatóságának döntése miatt. A Főtáv Zrt. beszámolójának során a cég jelezte, hogy az idén 30 százalék körüli gázáremeléssel és ezzel azonos távhőemeléssel számoltak az üzleti tervben. Wintermantel Zsolt szerint ilyen mértékű emeléssel nem lenne szabad elfogadni az üzleti tervet. Hutiray Gyula érdekesnek tartotta, hogy 2006-ban még 1,2 milliárd forintos adózás előtti eredménye volt a cégnek, tavaly pedig már csak 192 millió forint. Székely Gábor (SZDSZ) úgy vélte, hogy a cég 80 millió forinttal több adót fizet a szükségesnél. A társaság szerint a könyvvizsgáló így hagyta jóvá a mérlegbeszámolót.