Orbán a nyugdíjasokat puhítja

Vágólapra másolva!
Garantálja a Fidesz az időseknek a nyugdíjuk reálértékének megőrzését - ezt ígérte szerdán Orbán Viktor nyugdíjas szervezetek képviselőinek. A pártelnököt vastapssal fogadták a találkozón. A Fidesz hatpontos egyezséget kötött a nyugdíjas- és idősügyi szervezetek képviselőivel.
Vágólapra másolva!

A Fidesz garanciát ad a nyugdíjasoknak, hogy akármilyen mély is a válság, akármilyen reformlépésekre is lesz szükség, "még egyszer nem fordul elő az, ami tavaly előfordult, vagyis a nyugdíjak vásárló- és reálértékét mindig meg fogjuk védeni, mindig szinten fogjuk tartani" - mondta Orbán Viktor, aki szerdán a nyugdíjas szervezetek, idősügyi tanácsok képviselőivel találkozott. Tavaly a nyugdíjak reálértéke 3,5-3,8 százalékkal csökkent - tette hozzá a pártelnök. A politikust érkezésekor a jelenlévők ütemes tapssal és Viktor, Viktor felkiáltással fogadták.

A Fidesz elnöke szerint választ kell adni arra a kérdésre is, hogy a várhatóan magasabb árszintű világban, hogyan lehet fenntartani a nyugdíjas háztartásokat, valamint foglalkozni kell az özvegyi nyugdíjak kérdésével. Orbán szerint egyezségek sorozatára lesz szükség a jövőben, mégpedig olyan újabb társadalmi csoportokkal kötne egyezséget a Fidesz, mint a nagycsaládosok, vagy a fogyatékosok. Mint mondta, az első egyezséget a gazdaság szereplőivel kötötték meg, hiszen fontos a munkahelyek teremtése, majd - nem véletlenül - az idősekkel találkozott másodikként.

Nem csak szociális és gazdasági válság, de idősügyi válság is van - mondta Iván László, a Fidesz szakpolitikusa, aki történelmi jelentőségűnek nevezte a Fidesz és a nyugdíjas- és idősügyi szervezetek által megkötött hatpontos egyezséget. Ha a következő választások után polgári kormány alakul, politikájuk az egyezségekre fog épülni - tette hozzá.

A dokumentumban rögzítették, hogy a nyugdíjak reálértékének tavalyi csökkenése miatt valamennyi nyugdíjast 30 ezer forint veszteség ért a kormány intézkedései miatt. Leszögezik, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén olyan politikát fog folytatni, ami megvédi az időseket az áremelkedések negatív hatásaitól, illetve hogy az egészségügyi és szociális rendszert szolidaritási alapon, állami feladatként fogja megszervezni. Az egyezség szerint a nyugdíjasok elvárják a következő polgári kormánytól, hogy derítsen fényt a jelenlegi kormány hatalmi visszaéléseire, tegyen határozott lépéseket a korrupció visszaszorítása érdekében.

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktor hazudik a nyugdíjasoknak. Szerinte a nyugdíjak reálértékének megőrzése ugyanis valójában azt jelenti, hogy lemondott volna a 60 százaléknyi emelésről az elmúlt 10 évben. "Ha ugyanis Orbán Viktor módszerét vezették volna be 1998-ban, akkor ma a nyugdíjak reálértéke egy fillérrel sem nőtt volna, hiszen éppen annyit emelt volna rajta, mint amennyit el is vitt az áremelkedés" - áll a szocialista politikus közleményében.

Nemrég nyilvánosságra került - az Index és Hírszerző beszámolói nyomán - Orbán Viktor egy április 30-i, színművészeti egyetemen tartott beszéde, amelyben éppen a nyugdíjak reálértéken történő befagyasztásáról szólt a pártelnök.