Kevesebb halálos gázolás történt idén

Vágólapra másolva!
Tíz százalékkal kevesebb halálos gyalogosgázolás történt idén az első negyedévében, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban - derül ki a statisztikai adatokból. A közelmúltban is történtek azonban nagy visszhangot kiváltó tragikus balesetek. A rendőrség és a kormány kampányt indít a közlekedésbiztonság érdekében.
Vágólapra másolva!

Idén az első három hónapban 62 halálos gyalogosgázolás történt, ami 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentéséből. Az első negyedévben 318 gyalogos sérült meg súlyosan és 421 könnyebben közlekedési balesetben. A KSH szerint tavaly összesen 274 gyalogost gázoltak halálra, 1.329-en szenvedtek gyalogosként súlyos és 1850-en könnyű sérülést közlekedési balesetben. A balesetek túlnyomó többsége - 90 százaléka - lakott területen belül történt.

A statisztikának ellentmondani látszik, hogy a közelmúltban több olyan gyalogosgázolás is történt, amely felháborodást váltott ki. Május 21-én Pécsett gázolt el egy nagymamát és babakocsiban lévő unokáját egy személyautó a baranyai megyeszékhely kertvárosában, a gyalogátkelőhelyen. Mindketten belehaltak az elszenvedett sérülésekbe. Egy héttel később, május 27-én Bonyhádon gázolt el egy idős asszonyt és négyéves unokáját egy teherautó, a kislány a helyszínen életét vesztette, a nagymamát könnyebb sérülésekkel kórházban ápolják.

A rendőrség a halálos gyalogosgázolás tíz százalékos csökkenése ellenére továbbra is kiemelten fontos feladataként kezeli a közlekedés biztonságának javítását, a balesetek számának csökkentését. Ezt a célt nemcsak ellenőrzéssel és büntetéssel, hanem oktatással és tájékoztatással, a közlekedési kultúra javításával kívánják elérni - tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság közleményben.

Az iskolák környékén - a polgárőr szervezetek bevonásával - az oktatás kezdetének és befejezésének időpontjában fokozott rendőri jelenlétet biztosítanak június 2-től a tanév végéig. A biztonságos közlekedés fontosságának tudatosítása, a közlekedési szabályok ismeretének és megtartásának népszerűsítése, a balesetek megelőzése a központi gondolata annak a közlekedésbiztonsági roadshownak, motoros országjárásnak is, amely június első hetében indult útnak az "Új rend és szabadság" programért felelős kormánybiztos titkársága és az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottsága szervezésében.