Vágólapra másolva!
Férőhelyhiány miatt egyre gyakrabban kell 100-150 kilométeres távolságra utaztatni a koraszülötteket - írja a pénteki Magyar Nemzet a Semmelweis Egyetem egyik oktatóját és a Peter Cerny Alapítvány vezetőjét idézve. Az Egészségügyi Minisztérium tagadta, hogy rendszeres lenne a férőhelyhiány.
Vágólapra másolva!

100-150 kilométer távolságra lévő kórházba kell szállítani egyre gyakrabban koraszülött gyerekeket, mert közelebb sokszor nem tudnak nekik helyet biztosítani - írta a pénteki Magyar Nemzet. Nobilis András, a Semmelweis Egyetem adjunktusa arról számolt be a napilapnak: előfordult, hogy éjszaka hívták telefonon a szaktárca ügyeletéről arra kérve őt, hogy ürítsenek ki egy ágyat, mert Budapesten máshol nincs hely a koraszülött-osztályokon. Nobilis szerint az elmúlt napokban volt rá példa, hogy Kiskunhalasról vittek újszülötett az onnan 150 kilométerre fekvő fővárosba, mert a szegedi-kecskeméti régióban sehol sem tudták fogadni. Máskor Hatvanból utaztattak egy babát 120 kilométerre, Székesfehérvárra, vagy Vácról Tatabányára vitték a koraszülöttet.

Nobilis kijelentette: ellátási gond van, aminek az az oka, hogy egy éve túlzottan csökkentették a kórházi férőhelyek számát, s azon a korrigálásra vonatkozó kórházi javaslatok ellenére sem változtattak. A Semmelweis Egyetem adjunktusa szerint az is gond, hogy a teljesítményvolumen-korláttal nagyon alacsonyan határozták meg az ellátható betegek számát, ami érinti a koraszülötteket is. Ez azt jelenti, hogy a limit fölötti betegek ellátását nem finanszírozzák - magyarázta Nobilis.

Somogyvári Zsolt, a Peter Cerny Alapítvány megerősítette a Magyar Nemzetnek, hogy egyre gyakrabban kell kapacitáshiány miatt távoli intézményekbe szállítani a koraszülötteket. Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya a napilap megkeresésésre azt válaszolta: 2008 első negyedévének statisztikái szerint az országos ágykihasználtság 85,1 százalékos, a budapesti pedig 94,6 százalékos, vagyis nem igaz, hogy rendszeres lenne a férőhelyhiány.

A tárca közlése szerint a koraszülött-ellátásra védett teljesítményvolumen-korlát vonatkozik, ami azt jelenti, hogy ha az intézmény felhasználja a keretét, akkor belső átcsoportosítást kell végrehajtania, hogy a védett betegek - például a koraszülöttek - ne maradjanak ki az ellátásból. A közeljövőben a kérdéskört egyébként áttekinti a tárca - nyilatkozta a sajtóosztály a Magyar Nemzetnek.