Vágólapra másolva!
Szigorúbb beléptetőrendszer működik péntektől a Margitszigeten. A hétmillió forintba kerülő, sorompókat megerősítő új technikai berendezéstől azt várja a Fővárosi Önkormányzat, hogy csökkentse az illetéktelen járműforgalmat a szigeten.
Vágólapra másolva!

Gyakorlatilag kikerülhetetlen technikai gát az új beléptetőrendszer a Margitsziget két végén, az Árpád és Margit hídnál, amelyet pénteken adott át Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes és Gyarmati Zoltán, a Parking Kft. ügyvezető igazgatója.

A Margitsziget mindkét végén elhelyezett ki- és beléptető sorompók alá emelkedő-süllyedő oszlopok kerültek, és a meglévő sorompókarokat is hosszabbra cserélték. Az új rendszer annak a Fővárosi Önkormányzat által elfogadott intézkedési tervnek a része, amelynek céja a Margitsziget megóvása. A szigetre eddig azok is be tudtak jutni, akiknek nem volt erre jogosultsága.

A két sorompó alá helyezett oszlop egy hidraulikus rendszer, amely időjárásálló, télen is üzemeltethető. Olyan erős, hogyha a busz mögé beáll egy másik autó, mondván hátha még be tud hajtani a szigetre, akkor azt föl fogja emelni - mondta Gyarmati. Ha valaki megrongálja a rendszert, meg kell térítenie az okozott a kárt.

Az oszloppal párhuzamosan egy kamerarendszer is épült, amelynek képei az Árpád híd felőli lehajtónál lévő őrbódé és a Parking Kft. irodájának monitorain jelennek meg, így csak az arra illetékes buszok, illetve az engedéllyel rendelkező gépjárművek tudnak behajtani a szigetre - magyarázta Hagyó Miklós.

A beruházás hétmillió forintba került. A rendszer fél éven belül egy rendszámfelismerő programmal is kiegészül, amely egyrészt a BKV-buszok és a behajtási engedéllyel rendelkező járművek eddigieknél gyorsabb behajtását biztosítja majd, másrészt azt is visszakereshetővé teszi, hogy egy adott pillanatban mely gépkocsik tartózkodnak a szigeten.

Változás lesz a Margitszigeten a megerősített polgárőri és rendőri jelenlét, valamint a Főkert által végzett eddigieknél gyakoribb takarítás és 200 új kerékpártároló létesítése is.Ezeket a következő hetekben helyezik ki.