Vesztegetéssel gyanúsítják a borsodi közgyűlés alelnökét

Vágólapra másolva!
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlésének elnökét, Gergely Zsoltot vesztegetés gyanújával hallgatta ki az ügyészség - számolt be róla a HVG. Az ügyészség az egykori MSZMP-székház sikertelen értékesítésével kapcsolatban kezdett vizsgálódni: az ingatlant áron alul próbálta megvenni többször ugyanaz a vevő. Az épületet végül nem adta el az önkormányzat. Gergely panasszal élt a gyanúsítás ellen, állítása szerint nem követett el bűncselekményt.
Vágólapra másolva!

Vesztegetés alapos gyanújával gyanúsítottként hallgatták ki Gergely Zsoltot, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlésének fideszes alelnökét - írta a HVG csütörtökön megjelent száma. Pénteken az ügyészség megerősítette: voltak gyanúsítotti kihallgatások az ügyben. Pénteki közleményében Gergely is elismerte: a gyanúsítás ténye igaz, de tagadja, hogy bűncselekményt követett volna el, ezért panasszal élt a gyanúsítás ellen.

A hetilap úgy tudja, hogy a Debreceni Nyomozó Ügyészség feljelentés után indított vizsgálatot, és ezután lett gyanúsított Gergely Zsolt és további három ember. A HVG azt is megírta, hogy a vizsgálat - amely telefonlehallgatási jegyzőkönyvekre támaszkodik - azt próbálja kideríteni, történt-e szabálytalanság az önkormányzat tulajdonában lévő egykori MSZMP-székház értékesítésekor.

A ma Nemzetközi Kereskedelmi Központnak - megyeszerte csak ITC-nek - nevezett tizenkét szintes miskolci épületet többször próbálta értékesíteni az önkormányzat, sikertelenül. A lap szerint mindig ugyanazok jelentkeztek vevőként. Az általuk felkínált ár azonban köszönőviszonyban sem volt az irányárral, a közgyűlés ezért végül nem adta el az épületet.

"Az önkormányzat közgyűlése 2007. decemberében előterjesztésünkre úgy döntött, hogy a háromszor forgalmi értéken eredménytelenül, majd ezt követően érték megjelölése nélkül negyedszer is meghirdetett székházat a felajánlott összegért nem kívánja eladni. Ezért az ingatlant nem értékesítettük" - állította közleményében Gergely, aki bővebben nem akar nyilatkozni az eljárás jelenlegi szakaszában.

Kormos Dénes, a közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője az MTI-nek azt mondta: frakciójuk folyamatosan szóvá tette a megyei önkormányzatnál a vagyontárgyak "elkótyavetyélését". Szerinte az utóbbi időben szinte minden vagyontárgy az eredeti kikiáltási ár feléért ment el, és jószerivel mindig azonos cégek jelentek meg kedvezményezettként a tranzakcióknál.

Az ITC eladásával az MSZP-frakció soha nem értett egyet, mert az egy forgalomképes vagyon, a megyei önkormányzatnak hitelfedezetként is szolgál, egyfajta biztonságot is jelenet - tette hozzá Kormos. Az ITC az önkormányzat legnagyobb vagyontárgya, milliárdos tétel - jegyezte meg.

Kormos szerint 2006 előtt, amikor az MSZP vezette a megyei önkormányzatot, fel sem merült az ITC eladása. Amennyiben az eljárás bebizonyítja a gyanút, abban az esetben érdemes lesz végignézni a megyei önkormányzat egész értékesítési gyakorlatát, és a frakció megteszi azokat a lépéseket, amelyek a politikai felelőség érvényesítéséhez szükségesek - mondta az MSZP-frakció vezetője.

Jónáné Pocsai Edit, a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség szóvivője nem közölt neveket, mikor megerősítette, hogy történtek kihallgatások. Tájékoztatása szerint mivel panasszal éltek a gyanúsítás ellen, annak elbírálásáig semmilyen részletet nem közölhet. A panaszt a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség bírálja el, várhatóan egy hét múlva.