Húszévesek még nem vehetnének alkoholt

Vágólapra másolva!
Megnehezítenék Magyarországon a fiatalok alkoholfogyasztását, például 21 éves kor alatt nem adnának el nekik szeszes italt. A szigorításokat a WHO nyomására szeretné bevezetni a parlament egészségügyi bizottsága, mert Magyarországon egymillióra tehető az alkoholbetegek száma, és egyre több fiatal iszik mértéktelenül - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi világszervezet (WHO) aggasztónak tartja a fiatalok körében uniószerte növekvő alkoholfogyasztást, és emiatt szigorításokra szólította fel a tagországokat. Magyarországon is bevezethetik például a figyelmeztető szövegeket a szeszesitalok üvegein. Ilyen lenne például a felirat: "Az alkohol káros hatással lehet a magzat fejlődésére" - írja a Népszabadság. A hasonló intézkedésekre azért lehet szükség, mert Magyarország az alkoholizmust tekintve az unió élbolyába tartozik, egymillióra becsülik az alkoholbetegek számát.

A lapnak Kökény Mihály, az országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke nyilatkozott. Szerinte kemény lépések kellenek az alkoholfogyasztás visszaszorításában. Tervezik például, hogy csak meghatározott helyeken, külön engedélyhez kötve engedik meg a boltokban a szeszesitalok árusítását. Így eltűnnének az tömény szeszes üvegek az önkiszolgáló boltok polcairól, a büfékből, a pályaudvarokról és a fiatalok által látogatott szórakozóhelyekről. Azt is tervezik, hogy 21 éves kor alatt nem engedélyeznék az alkoholvásárlást, emelnék a szesz jövedéki adóját, és még keményebben lépnének fel az ittas vezetők ellen - írja a Népszabadság.

Kökény szerint senki nem akar fellépni a kulturált italozás ellen, de a mértéktelen fogyasztást éls a pancsolt italok árusítását korlátoznák. Az országban már történtek hasonló intézkedések: Debrecenben, a főváros hatodik és hetedik kerületében, a Ferencvárosban, Kispesten és Rákospalotán is korlátozták az éjszakai alkoholárusítást - olvasható a Népszabadság szombati számában.