Orbán tisztázó tárgyalásra hívta Fodort

Vágólapra másolva!
Tárgyalásra hívta levélben Orbán Viktor az SZDSZ új vezetőjét, Fodor Gábort. A Fidesz elnöke szerint az MSZP-n kívül minden parlamenti pártnak az az érdeke, hogy előre hozott választások legyenek Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor levélben tárgyalásra hívta Fodor Gábort, az SZDSZ új elnökét. A Fidesz elnöke hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy ha az SZDSZ valódi ellenzéki pártként viselkedik, akkor megvan a szükséges számú szavazat a parlament felosztatásához, ami az előrehozott választások előfeltétele.

Kérdésre válaszolva Orbán azt mondta: az MSZP-t kivéve mindenkinek érdeke - beleértve az SZDSZ-t is -, hogy minél hamarabb döntésképes kormánya legyen az országnak, ez pedig előrehozott választások nélkül nem megy. Hozzátette: előrehozott választások akkor lehetségesek Magyarországon, ha a parlament a jelen lévő képviselők több mint felének igen szavazatával feloszlatja önmagát.

"Kérdés: meddig terjed a bátorság"

A Fidesz elnöke azt mondta: e tárgyban írt levelet Fodor Gábornak, az SZDSZ új elnökének, "aki ha úgy gondolja, ismerteti majd a levél tartalmát". "Nem voltunk az utóbbi fél évben olyan közel a komoly hatalmi változás lehetőségéhez, mint amilyen közel most. Az a kérdés, hogy az SZDSZ bölcsessége és bátorsága meddig terjed" - mondta a Fidesz vezetője.

Annak kapcsán, hogy Fodor Gábor szerint az SZDSZ csak akkor támogathatja az előre hozott választást, ha a pártok megállapodnak abban, a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket, Orbán Viktor azt mondta: ezek azok a kérdések, amelyekről beszélni kell, ezért is küldött levelet, amelyben "tisztázó" tárgyalásra invitálja az SZDSZ elnökét.

A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva reménytelennek tartotta, illetve rendkívül csekély esélyt adott annak, hogy az SZDSZ visszamegy a koalícióba, és minden folytatódik, úgy ahogyan eddig, csak másképp hívják majd a miniszterelnököt.

Orbán jó véleménnyel van Fodorról

"Ennél sokkal jobb véleménnyel vagyok az SZDSZ új elnökéről. Nem hiszem, hogy a cégér vagy a homlokzat átfestésével beérné" - jegyezte meg Orbán Viktor, aki szerint az SZDSZ kiírná magát a politikából, ha "visszasündörögne" a koalícióba.

A pártelnök három lehetőséget lát Magyarország előtt: vagy marad a kisebbségi kormányzás, vagy lesz egy "álkisebbségi" kormányzás, ahol az SZDSZ ellenzékben van, de kormánypártként viselkedik, vagy pedig előre hozott választást kell tartani, és meg lehet kezdeni "a válság felszámolását célzó válságkormányzást". Hangsúlyozta: a kisebbségi kormány képtelen Magyarország súlyos válságát kezelni, és a legrosszabb válasz azokra a kihívásokra is, amelyekkel Európa szembesül, így élelmiszerárak és az energiaárak emelkedésére.

Fodor Gábor szombaton, elnökké választását követően azt mondta, tárgyalást kezdeményez a parlamenti pártok vezetőivel Magyarország jövőjéről. Korábban az [origo] által megkérdezett szabad demokraták mind úgy fogalmaztak, hogy normalizálni kell az SZDSZ és a Fidesz viszonyát, legalábbis a parlamentben. Ugyanakkor nem hagytak kétséget afelől, hogy a párt első számú politikai szövetségese továbbra is az MSZP, nem pedig az őket évek óta keményen bíráló Fidesz.

Az MSZP is tárgyalna Fodorral

Hétfői blogbejegyzésében Gyurcsány Ferenc azt írta, az MSZP és az SZDSZ közötti együttműködés mindkét párt közös érdeke. A miniszterelnök úgy fogalmazott: partnerként tekint az SZDSZ-re, és ez akkor sem változott, ha az elmúlt időszakban megszaporodtak a vitáik. Véleménye szerint van jó néhány olyan kérdés, amelyben az SZDSZ és az MSZP együttműködése jelenti a progresszív nemzeti álláspont képviseletének egyik biztosítékát. Ide sorolta a demokratikus alkotmányosság, az emberi jogok, az emberi méltóság védelmének kérdéseit. Mint fogalmazott, a patrióta, nyitott politizálás a közös alapja az MSZP és az SZDSZ politizálásának.

Az ATV vasárnap esti műsorának vendége volt a szombaton megválasztott SZDSZ-elnök, Fodor Gábor és az MSZP-s oktatási és kulturális miniszter, Hiller István. A műsorban mindketten arról beszéltek: nyitottak a párbeszédre a két párt között.