Fodor Gábor: Nem lesz MSZP-SZDSZ koalíció

Vágólapra másolva!
A jelenlegi körülmények ismeretében nem lesz MSZP-SZDSZ koalíció és én nem erre készülök - mondta Fodor Gábor, az SZDSZ szombaton megválasztott elnöke hétfőn, az Magyar Televízió Az este című műsorában.
Vágólapra másolva!

Fodor Gábor hangsúlyozta: olyan pártelnök kíván lenni, aki ellenzéki SZDSZ-t vezet. Hozzátette, hogy a koalíció azért bomlott fel, mert a szocialisták visszafordultak egy olyan útról, amit közösen kezdtek el és nem látja annak a jelét, hogy az elmúlt hónapokban változott volna az MSZP álláspontja. Hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a Gyurcsány-kormányba nincs visszaútja az SZDSZ-nek.

A liberális pártelnök elmondta, hogy lehet a kisebbségi kormányt is támogatni és el lehet képzelni egy új típusú együttműködést, de ez utóbbit valószínűtlennek látja. Fodor Gábor a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy kezdettől fogva úgy tartotta: az ország érdeke egy kormányzó többség, egy cselekvő kormány megléte. Szerinte a cselekvéshez "rendes" ellenzék kell. Az SZDSZ elnöke szerint ugyanakkor az előrehozott választások jelenleg nem szolgálják az ország érdekét.

Arra a felvetésre, hogy több egykori tagot visszahívott az SZDSZ-be és közülük csak Bauer Tamás jelezte, elgondolkozik a visszatérésen, Fodor Gábor közölte: tudja, hogy sokan, akik kiléptek az SZDSZ-ből, nem fognak visszalépni, de akkor is szeretné őket a liberális párthoz kapcsolni.