Paczolay veszi át az Alkotmánybíróság vezetését

Vágólapra másolva!
A leköszönő Bihari Mihály helyett Paczolay Pétert választotta elnökévé az Alkotmánybíróság. Paczolay 2006 óta alkotmánybíró, megválasztása Sólyom László első komoly sikere volt, hiszen ő ajánlotta a pártok figyelmébe hivatalának vezetőjét, és az Országgyűlés elsöprő többsége támogatta.
Vágólapra másolva!

Paczolay Pétert választotta elnökévé kedden három évre az Alkotmánybíróság (Ab) - közölte az [origo]-val Sereg András, a testület szóvivője. Paczolay, aki eddig az Ab elnökhelyettese volt, július 3-án veszi át a testület vezetését Bihari Mihálytól, akinek alkotmánybírói megbízatása július 2-án jár le. A választás titkos volt, jelöltek nem voltak, a szavazólapon mind a 11 alkotmánybíró neve szerepelt.

Paczolayt az Országgyűlés 2006. február 6-án választotta az Alkotmánybíróság tagjává. Sólyom László köztársasági elnök ajánlotta a pártok figyelmébe, megválasztása az államfő egyik fontos sikere volt, hiszen a titkos szavazáson 354 képviselő támogatta 6 ellenében. 2007 márciusa óta volt az Ab helyettes vezetője, erre a posztra a testület a jövő hónapban választ új személyt.

Az Ab megválasztott elnöke 1980-ban végzett jogászként az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. Jogtanácsosi munka után 1983-tól 1990-ig az ELTE Állam- és Jogelmélet Tanszékén, 1990-től 2005-ig Politológiai Tanszékén oktatott. 1992 óta a József Attila Tudományegyetem (jelenleg Szegedi Tudományegyetem) Állam- és Jogtudományi Kara Politológiai tanszékének vezetője. 1994 és 1998 között a kar dékánhelyettese.

1990. január 1-je óta az Alkotmánybíróság főtanácsosa, 1996 novembere óta a testület főtitkára volt. 2000 augusztusától (Mádl Ferenc hivatali idejében) a Köztársasági Elnöki Hivatal helyettes vezetője, majd 2005 augusztusától (Sólyom László hivatalba lépésétől) vezetője volt. Kutatási területe az államelmélet, az összehasonlító alkotmányjog és a politikai eszmék története.