Változtatna a közgyógyellátáson az OEP

Vágólapra másolva!
Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elismerte: nem vált be az ingyenes gyógyszereket biztosító közgyógyellátás másfél éve bevezetett új rendszere, a tb-kiadások drámaian megnőttek - írta a Magyar Nemzet. A biztosító felvetette: a közgyógyellátottak is fizessenek 300 forintot kiváltott orvosságaik után. 
Vágólapra másolva!

Negyven százalékkal nőttek a közgyógyellátásra fordított tb-kiadások, ezért a jelenlegi rendszer nem finanszírozható tovább az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) jelentése szerint - írta a Magyar Nemzet keddi száma. Az ingyenes gyógyszereket biztosító közgyógyellátás megváltoztatását sürgeti az OEP.

A korábbi rendszert azért változtatták meg, mert pazarló volt, és a közgyógyellátottak korlátlanul fértek hozzá térítésmentesen a listán szereplő orvosságokhoz közgyógyigazolványukkal. Ráadásul a hatékonyságot rontotta, hogy a készítmények többsége elavult volt - olvasható a Magyar Nemzetben. Az új, most kifogásolt rendszerben már egyéni pénzkeretet határoztak meg az érintetteknek: legfeljebb hatezer forintot havonta a nem csak szakorvos áltlal rendlhető gyógyszerekre, és ugyanennyit a csak szakorvosi javaslatra szedhető orvosságokra.

A biztosító most elismerte: csak látszólag eredményt ért el a másfél éve működő szisztéma. Nem esett vissza a sokszor feleslegesen rendelt gyógyszerek forgalma, de közben a magas támogatottságú, nagyon drága készítményeket is ki lehet váltani a közgyógyellátás terhére, emiatt nőttek meg annyira a költségek.

Az OEP ezért azt javasolja, a nem csak szakorvos által rendelhető gyógyszereknél négyezer forintra csökkentsék a limitet, az életfontosságú készítményeknél pedig emeljék fel hatezerről nyolcezerre. A jelentésben felveti a biztosító azt is, hogy csak egy bizonyos összeghatár felett - és ne alatt - biztosítsák az ingyenességet. Az OEP javasolja továbbá, hogy 300 forintot fizessen be a közgyógyellátottak minden kiváltott orvosság után, és ne lehessen közgyógyellátásra kiváltani azokat a gyógyszereket, melyekhez nem jár tb-támogatás.

A jogosultság megállapításán is változtatni kellene az OEP szerint, mivel jelenleg az önkormányzat anyagi lehetőségeitől függ, hány ember kap méltányossági alapon közgyógyellátási jogosultságot.