Késsel zsaroltak ki félmilliót a zalai kamaszok

Vágólapra másolva!
Veréssel és késsel zsaroló zalaegerszegi tizenéves fiúk ellen emelhet vádat az ügyészség. A kamaszok pár tízezer forintos tételekben mintegy hatszázezer forintot vettek el egy kortársuktól, akinek a szülei a rendőrséghez fordultak. A fiúkról kiderült, hogy több áldozatuk volt, valamint raboltak is.
Vágólapra másolva!

Vádemelési javaslattal fejezték be a zalai rendőrök a nyomozást öt 15-16 éves zalaegerszegi fiú ellen, több rendbeli zsarolás és rablás miatt - közölte Csizmazia Péter, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtósa.

Vas megyében tettek feljelentést egy Zalaegerszegre iskolába járó fiú szülei, mert gyermeküket a megyeszékhelyen több alkalommal is megzsarolták fiatalok, és pénzt követeltek tőle. A nyomozás szerint a fiút tavaly augusztus óta egy három-öt fős társaság tagjai rendszeresen veréssel, de késsel is megfenyegették.

A zsarolók alkalmanként tízezer és nyolcvanezer forint közötti összeget kaptak áldozatuktól, aki így összesen több mint hatszázezer forintot adott át szülei pénzéből, azok tudta nélkül. Miután kiderült az eset, a tanulót másik iskolába íratták át, de a zsarolások telefonon is folytatódtak.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a feljelentés alapján januárban akkor fogtak el két zsarolót, amikor éppen pénzt vettek volna át. Egy társukat nemzetközi elfogatóparancs alapján márciusban Bécsben vették őrizetbe.

A három fiatalkorú fiú a rendőrségi eljárás ideje alatt végig előzetes letartóztatásban volt, de további két zalaegerszegi fiatalembert is gyanúsítottként hallgattak ki a rendőrök, mert azok közreműködtek a pénzátvételeknél.

A nyomozás során felvetődött a gyanú, hogy nem a Vas megyei fiú volt az egyetlen áldozata a zsarolóknak. A hasonló ügyekben tett korábbi feljelentéseket átnézve, valamint a sajtóban közzétett felhívás alapján kiderült, hogy az ötfős társaság összesen nyolc fiatalt zsarolt hasonló módon.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság az összesen tizenhat alkalommal elkövetett zsarolás mellett három rablás és egy csoportos rablás miatt vádemelési javaslattal továbbította az ügy iratait a Zalaegerszegi Városi Ügyészségre.