A BRFK mégis engedné vonulni a melegeket

Vágólapra másolva!
Nyílt levélben tiltakoznak civil szervezetek, amiért szerintük a budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta a július elejére tervezett melegfelvonulást. Egy nyilvánosságra került dokumentumból az derül ki, hogy a rendőrség azt szerette volna, ha a melegek nem vonulnak, hanem egy helyben álldogálnak. A budapesti rendőrfőkapitány helyettese később közölte, lát esélyt arra, hogy a melegek megrendezzék a felvonulást. 
Vágólapra másolva!

"Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy Budapest rendőrfőkapitánya nem engedélyezi a július 5-i Meleg Méltóság Menetet azzal az indokkal, hogy az akadályozza a forgalmat" - áll több melegeket támogató civil szervezet szerda este közzétett nyílt levelében. Emlékeztetnek arra, hogy az Andrássy úton már évek óta tartanak hasonló felvonulásokat, és "tapasztalatunk szerint az út felét elfoglaló menet a szombati enyhe forgalomban nem okoz olyan mértékű fennakadást".

A pride.hu weboldal közzétett egy dokumentumot, amelyet állítása szerint a szervezők kaptak a budapesti rendőrfőkapitánytól. Ebben az áll, hogy Tóth Gábor megtiltja a felvonulás megtartását. A határozatból kiderül, a rendőrség szerette volna elérni, hogy a rendezvény "ne vonulásos formában, hanem statikusan kerüljön megrendezésre", ebbe azonban a szervezők nem voltak hajlandók belemenni. A nyílt levél szerint a rendőrség javaslata azt eredményezné, hogy a demonstrációt elrejtenék a nyilvánosság elől, és ezzel az egyik fő céljától - a melegek láthatóvá tételétől - fosztanák meg őket.

A budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese, Bodnár Zsolt közölte, a szerdai határozat postázásával nem álltak le az egyeztetések a szervezőkkel. Megjegyezte: úgy tűnik, mindkét félben megvan a kompromisszumkészség ahhoz, hogy mégis meg lehessen tartani a rendezvényt.

A nyílt levélben az is szerepelt, hogy a meleg szervezetek felszólítják a "rendőrséget, hogy ne a menet betiltásával próbálja megakadályozni a tüntetés ellen várható szélsőjobboldali támadásokat, hanem végezze a munkáját, és védje meg a felvonulókat a várható támadásoktól" - fogalmaznak az aláírók. Ezzel utalnak a tavalyi atrocitásokra, amikor a felvonuláson résztvevőket megdobálták, többen közülük meg is sérültek.

Demszky Gábor főpolgármester ezzel egybecsengő közleményt adott ki. Szerinte a rendőrségnek nem a felvonulás akadályozásával, hanem "annak megvédésével kell hitet tennie az alkotmányos jogok és a törvények szigorú betartatása mellett". A főpolgármester szerint az esélyegyenlőségért, a másság gyűlölete ellen felvonuló melegek küzdelméhez "csatlakoznia kell minden jóérzésű, a demokratikus alapjogokat, a véleménynyilvánítás szabadságát tisztelő, a vallási, etnikai, szexuális kisebbséghez tartozók méltóságát és jogait elismerő állampolgárnak".

A jogvédők szerint cinikus a határozat

Nem jogszerű és súlyos alkotmányos aggályokat vet fel, hogy a BRFK megtiltja a felvonulást - közölte csütörtök délután a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédők szerint a rendőrségnek tudomásul kellene vennie a rendezvény megtartását, mivel az elutasítás alapjául szolgáló két ok közül egyik sem áll fenn. A tüntetés nem veszélyezteti súlyosan a népképviseleti szervek vagy bíróságok működését, és az általa akadályozott közlekedést is lehet más útvonalon biztosítani. Ráadásul alkotmánybírósági határozat szól arról, hogy a mozgás- és helyváltoztatási szabadság sérelmét olyan rendezvények idézhetik elő, amelyeket időhatárok nélkül kívánnak megtartani, de jelen esetben erről szó sincs. A bizottság "súlyosan aggályosnak és cinikusnak tartja" Tóth Gábor budapesti rendőr-főkapitány határozatát.

A szombat délutánra időzített felvonulás "kevesebb fennakadást okoz majd, mint az egyébként rendszeresen megtartott, a belváros egészének és hidak lezárásával is járó, de más jogi szabályozás hatálya alá tartozó kulturális és sportrendezvények (pl. Critical Mass, Budapest Parádé, utcai futóversenyek és a nemrégi Nemzeti Vágta)" - írja a Magyar Helsinki Bizottság, egyúttal felhívta a szervezők figyelmét, hogy három napon belül bírósághoz fordulhatnak a határozat ellen, és felajánlotta segítségét is a jogorvoslati eljárásban.