A gyújtogató polgárőr sebesített meg egy embert Pátkán

Vágólapra másolva!
A Pátkán június 3-ra virradóra romák lakta házak ellen végrehajtott Molotov-koktélos támadásban senki nem sérült meg, de a támadókkal kialakult dulakodás során megsérült egy ott lakó férfi - hozta nyilvánosságra a rendőrség.
Vágólapra másolva!

Pátkán június 3-ra virradóra Molotov-koktélt dobtak három, cigányok lakta házra. A támadásban egy szobában - ahol gyermekek aludtak - égési kár keletkezett, de a tűzben senki nem sérült meg. A támadást követően a cigányok és az elkövetők között dulakodás tört ki, a megtámadottak szerint a támadók vascsövekkel voltak felfegyverkezve, s feltehetően egy ilyen eszköz okozhatta az egyik roma férfi sérülését.

A sérültet a kihívott orvos látta el, aki nem tartotta indokoltnak kórházba utalni a férfit - nyilatkozta R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A Molotov-koktélos gyújtogatás gyanúsítottjait - három helybeli polgárőrt - elfogták, s a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával. Az egyik gyanúsított beismerő vallomást tett.

A rendőrség szóvivője - Mohácsi Viktória Európai parlamenti képviselő közleményére reagálva - hangsúlyozta: a rendőrség továbbra is a három gyanúsított előzetes fogva tartása mellett folytatja az eljárást. Mohácsi Viktória korábban arról beszélt, hogy tudomása szerint a polgárőrök szabadlábon védekezhetnek.

A polgárőrök letartóztatásának hírére megbolydult Pátka. Aláírásokat gyűjtöttek ártatlanságuk alátámasztására, s gyűjtést indítottak családjaik megsegítésére. A képviselő-testület kiáltványt fogadott el, lakossági fórumokat, pénteken pedig rendkívüli falugyűlést tartottak, amelyen a Magyar Gárda 130 tagja is részt vett. A falugyűlésen a helybeli cigány lakosság nem vett részt.

Az európai parlamenti képviselő sajnálatosnak nevezte azt is, hogy Pátka polgármestere a menet élén haladt a Magyar Gárda részvételével tartott rendkívüli falugyűlés utáni felvonuláson. Füri Béla polgármester erre válaszolva a távirati irodának azt mondta, a falugyűlésen a rendezvényt szervező civil szervezet meghívására, vendégként vett részt, s a programot befejező felvonuláson, nem az élen, hanem a falu lakóinak sorában haladt.

Ő adta volna át a cigányok képviselőinek a képviselő-testület által megfogalmazott és elfogadott pátkai "alkotmányt," együttélési szabályzatot, amit azok nem vettek át.

A falugyűlésen azt hangoztatták: Pátkán nincs cigányellenesség a problémák egy kis csoport, néhány, az együttélésre képtelen roma miatt vannak, akik deviáns magatartásukkal és bűnözéssel zavarják az eddig a nyugalom szigetének nevezett falu békéjét.

A pénteki rendkívüli falugyűlés óta a fokozott rendőri jelenlét hatására nyugalom van a településen.