Vágólapra másolva!
Drágábban szolgálta ki a cigányokat egy vidéki szórakozóhely, mint a többi vendéget. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság egymillió forintra büntette a helyet és üzemeltetőit eltiltotta a további jogsértéstől.
Vágólapra másolva!

Egymillió forintra bírságolt meg egy vidéki szórakozóhelyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), amiért a cigány vendégeknek nem adott törzskártyát, s emiatt ők a többieknél drágábban tudtak csak fogyasztani.

A panaszosok között volt olyan nem cigány is, akinek csak azóta kellett magasabb árat fizetnie hogy kiderült, cigány barátjánál lakik. A panaszosok az alkalmazottaktól úgy tudják: főnöki utasításra számoltak fel nekik magasabb összeget.

A szórakozóhely ügyvezetője az eljárás során elmondta: 2007 nyarán vezették be a kedvezményre jogosító törzskártya rendszert - derül ki a hatóság honlapján olvasható esetismertetésből. Szerinte az EBH-hoz érkezett panasz félreértésen alapult, mert az ár a kártya meglétén múlott, és azt állította: voltak cigány kártyatulajdonosok is.

A hatóság viszont megállapította, hogy nem volt belső szabályzat a törzskártya kiadására, az eseti jellegű volt, önkényes szempontokat vettek figyelembe. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Regionális Felügyelősége kétszer is tartott próbavásárlást. A második alkalommal az ellenőrnek csak az ártáblán feltüntetett összeg felét kellett kifizetnie, pedig a törzskártyáját csak ezután állították ki.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság kimondta, hogy a panaszosokat egyértelműen cigány származásuk, illetve a baráti kapcsolat miatt zárták ki a törzskártyások köréből, és eltiltotta a szórakozóhely üzemeltetőjét attól, hogy folytassa a jogsértő megkülönböztetést.