Vágólapra másolva!
A kormányfő egyeztetést kezdeményez Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével a következő évek politikájáról - jelentette be a kormányszóvivő. A szóvivő szerint egy új koalíció esetén meg kéne állapodni, hogy melyik tárcát ki vezesse. Fodor viszont többször is közölte: a Gyurcsány-kormányba nem tér vissza az SZDSZ.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egyeztetést kezdeményez Fodor Gáborral, az SZDSZ elnökével a következő két év politikájáról - jelentette be kedden Daróczi Dávid kormányszóvivő. Daróczi elmondta: egyeztetni kell a programokról, ha lesz olyan, amit mind a két párt támogat, előre lehet lépni, és meg lehet beszélni, hogyan valósítsák meg azt. Ha koalíciót köt egymással kettő vagy több párt, akkor annak a részleteiről is meg kell állapodni, melyik tárcát ki vezesse - tette hozzá a kormányszóvivő. Az MTI úgy tudja, jövő kedden találkozik Gyurcsány és Fodor.

Fodor Gábor az SZDSZ június elején megválasztott új elnöke a múlt héten azt mondta: a Gyurcsány-kormányba nem tér vissza az SZDSZ. A pártelnök szerint ugyanis a koalíció azért bomlott fel, mert a szocialisták visszafordultak egy olyan útról, amit közösen kezdtek el. Fodor hozzátette: nem látja annak a jelét, hogy az elmúlt hónapokban változott volna az MSZP álláspontja. Az SZDSZ elnöke a MTV Az este című műsorában a múlt héten azt mondta: lehet a kisebbségi kormányt is támogatni és el lehet képzelni egy új típusú együttműködést.

Az MSZP mellett azonban a Fidesz is egyeztetést kezdeményezett Fodorral. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a múlt héten kereste meg az SZDSZ elnökét levélben. Fodor hétfői válaszlevélének tartalmáról nem árultak el részleteket. Orbán a múlt héten írt levelében viszont arra utalt, hogy főként az előre hozott választásokról tárgyalna az SZDSZ-szel.

A Fidesz elnöke beszélt az SZDSZ-szel való együttműködésről az [origo] Vendégszobájában is, ahol többek között azt mondta: "A népszavazás után az SZDSZ volt az egyetlen parlamenti párt, amely komoly változásba fogott. Kilépett a kormányból, új elnököt választott, a helyzet kulcsa az ő kezükben van. A parlamentet egyszerű többséggel fel lehet oszlatni, és akkor új fejezetet is nyithatunk." Fodor Gábor viszont többször kijelentette: az előre hozott választások jelenleg nem szolgálják az ország érdekét.