Vágólapra másolva!
Megszűnt az orvoslátogatói díj, az Alkotmánybíróság ugyanis alkotmányellenességre hivatkozva megsemmisítette a gyógyszergazdaságossági törvény erre vonatkozó részeit. Maga a díj nem lenne eleve alkotmányellenes, de eddig formájában a jövőben nem kell megfizetniük a gyógyszercégeknek. Ezzel orvoslátogatóként évi ötmillió forintot spórolnak meg.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a gyógyszergazdaságossági törvény orvoslátogatói díjra vonatkozó passzusát szerdán. Ugyanakkor a gyógyszerlátogatói díj nem eleve alkotmányellenes, csak a jogalkotónak az alkotmányossági követelményeknek megfelelően kell szabályoznia a díjat. A megsemmisített szakasz szerint minden orvoslátogató után havonta gyógyszerismertetés esetén négyszáztizenhatezer forintot, gyógyászati segédeszköz ismertetése esetén nyolcvanháromezer forintot kellett fizetni a cégeknek.

A gyártók így orvoslátogatónként évente több mint ötmillió forint megfizetésétől mentesülnek. A hírre több gyógyszercég részvényeinek forgalma és értéke már a tőzsdenyitás utáni első órákban érezhetően emelkedett.

Az Alkotmánybíróság döntését azzal indokolta, hogy a díj nincs kellő differenciáltsággal szabályozva. Alkotmányos, ha történik tényleges munkavégzés, viszont meg nem szerzett jövedelmet adóztat abban az esetben, ha az orvoslátogató például gyesen van, beteg, vagy valami más okból nincs jövedelme. A határozat nem visszamenőleges hatályú, azaz nem érinti az eddigi díjbefizetéseket.

Gyógyszerpiaci szereplők szerint a gyógyszerlátogatói, vagy regisztrációs díj bevezetésének célja a gyógyszerlátogatói tevékenység visszaszorítása lehetett, mivel a jogalkotó összefüggést látott a gyógyszerfogyasztás növekedése és a gyógyszerlátogatói tevékenység között.

Az Alkotmánybíróság döntésére reagálva az Egészségügyi Minisztérium azt közölte: fontosnak tartják, hogy a testület csak a törvény egy részével kapcsolatban emelt kifogást, de a gyógyszerismertetői regisztrációs díj intézményét magát nem találta alkotmányellenesnek. Az alkotmányossági követelményekkel kiegészített új szabályozást az Országgyűlés őszi ülésszakára tervezzük benyújtani - olvasható a tárca közleményében. A regisztrációs díjakból befolyó bevételekre az egészségügy finanszírozásához szükség van - tették hozzá.