Baráti hitelt adnak maguknak a megdorgált pártok

Vágólapra másolva!
Olyan törvényt hoztak a pártok, ami lehetővé teszi, hogy százmilliós összegért vásároljanak ingatlant kedvezményes hitelből, ráadásul az állam dönthet úgy, hogy ha nem tudják fizetni, akkor elengedi a hitelt. Minden parlamenti párt vásárol irodákat, a legnagyobb a MDF étvágya. Az Alkotmánybíróság májusban egyszer már elmarasztalta a pártokat, mert olyan törvényt hoztak, amivel indokolatlanul kedvező helyzetbe hozták magukat. Ennek ellenére az ingatlanvásárlást lehetővé tevő módosítást az SZDSZ kivételével minden párt megszavazta.
Vágólapra másolva!

A parlamenti pártok egy törvénymódosításnak köszönhetően állami segítséggel, kedvezményes hitellel juthatnak ingatlanokhoz. A befektetés megéri, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél mind az öt parlamenti párt jelezte, hogy megvenné a legtöbb olyan ingatlant, amelyet eddig az állam ingyenesen biztosított a számára.

A kedvezményes vételt egy olyan módosító indítvány teszi lehetővé, amelyet a tavaly szeptemberben elfogadott állami vagyonról szoló törvényhez nyújtottak be. A két szocialista képviselő - Podolák György és Tóbiás József - által kidolgozott indítványt, az SZDSZ-en kívül valamennyi parlamenti párt támogatta, pedig magát a vagyontörvényt - aminek eredeti változatában nem volt benne az ingatlanvásárlást kedvező feltételekkel lehetővé tevő rész - csak az MSZP és az SZDSZ szavazta meg.

Alkotmányellenes

Nem ez az első eset, hogy a parlamenti pártok olyan törvényt hoznak, amellyel kifejezetten kedveznek ömaguknak, sőt, az Alkotmánybíróság (Ab) hasonló eljárás miatt egyszer már közvetve elmarasztalta a pártokat. A testület májusban megsemmisítette a pártalapítványokkal kapcsolatos 2003-as törvényt, amely lehetővé tette, hogy a parlamenti pártok még több költségvetési pézhez jussanak hozzá közvetve, mint amennyit korábban kaptak. Az Ab azt kifogásolta, hogy csak azoknak a pártoknak az alapítványai kaphatnak állami pénzt, amelyek két cikluson át a parlament tagjai voltak. A többi párt előtt nem volt nyitva ez a lehetőség.

A rendszer meg is kettőzte a pártok állami támogatását. Bár a törvény szerint az alapítványoknak utalt pénzt csak kutatásra, publikációra és tudományos tevékenységre költhették volna, az Ab megállapította, hogy a pártalapítványok állami támogatása valójában magukat a pártokat gazdagította. Az Ab szeptemberig adott határidőt az Országgyűlésnek, hogy alkosson új szabályokat, amelyek garantálják, hogy a pártalapítványoknak osztott közpénzt nem bújtatott pártfinanszírozásra használják.

Nem volt precedens

A vagyontörvény módosításában szintén találhatók olyan elemek, amelyek előnyösebb helyzetbe hozzák a pártokat másokkal szemben. A jogszabály szerint a pártok ingatlanvásárlásra egymilliárd forintos kölcsönt vehetnek fel az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Banktól (MFB). A jogszabályban rögzített konstrukció számos kedvezményt biztosít. A 15 éves kölcsönt a pártok kedvezményes hitelre, 10 százalékos kamatra - a mindekori jegybanki alapkamat, plusz további 1 százalék; jelenleg a kettő együtt 10 százalék - kapják. Miközben jelenleg egy magánszemély 12-13 százalékra vehet fel kölcsönt, ennyi a nem támogatott lakáshitelek kamata (a támogatott hitelek aránya pedig mindössze az össze hitel 13 százaléka).

Szintén a pártoknak kedvez, hogy az állam kezességet is vállal a pártokért, vagyis ha egy párt nem tud fizetni az MFB-nek, akkor az APEH-en keresztül kifizetheti az adósságot. Ebben az esetben az állam maga dönt arról, hogy elzálogosítja-e az ingatlant, vagy elengedi-e a tartozást.

Az MFB tájékoztatása szerint a vagyontörvény elfogadása előtt nem volt precedens arra, hogy az MFB pártoknak nyújtott volna a kölcsönt. Az MFB eddig kizárólag a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatos beruházásokat - például autópályaépítés - , illetve a mikro-, valamint a kis- és középvállalkozásokat segítette.

Megjött az étvágyuk

A pártoknak június 30-ig kell jelezniük, hogy mely ingatlanokat, épületeket akarják megvenni. Ha ezt elmulasztják, akkor július 1-től piaci alapú bérletet kell fizetniük az irodákért.

A pártok a jelek szerint örülnek a saját maguk által teremtett lehetőségnek. A KDNP például az általa használt 11 ingatlanért 160 millió forintot fizet. A párt azonban 300 milliós hitelt vesz fel, és maradékból további ingatlanokat vásárol. A legtöbb hitelt, 450 millió forintot a Magyar Demokrata Fórum veszi fel. Az MDF 19 vidéki és három budapesti ingatlant vesz, köztük a párt Szilágyi Erzsébet fasori központját. Az SZDSZ 6 budapesti és 11 vidéki ingatlanra 327 millió forintos hitelt vesz fel. A párt a Gizella utcai székházat azonban nem vásárolja meg, azt magánszemélytől bérli. A szabad demokraták nem veszik meg az összes általuk használt ingatlant: 3-at a jövőben bérelni fognak, egyet pedig visszaadnak.

A Fidesz 205 millió forintos hitelből 22 ingatlant, főként választókerületi irodákat vesz. A Polgárok Házát és a Szentkirály utcai ingatlanokat ugyanis a párt magánbérleményként használja. Az MSZP-nél nem tudták megmondani, hogy a párt mekkora összegű kölcsönt vesz fel. Nyakó István szóvivő az [origo]-nak azt mondta: várhatóan 30 ingatlant vásárolnak meg. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ezzel szemben írásos válaszában azt állította, hogy a szocialisták 44 ingatlan megvásárlására jelentkeztek be. Ezek között azonban nem szerepel a székház, az már a párt tulajdona.

Krekó Péter, a Political Capital vezető elemzője szerint azért éri meg bevásárolniuk a pártoknak, mert így kevésbé lesznek kiszolgáltatva az államnak. Ez hozzájárulhat a pártingatlanok tulajdonviszonyainak tisztázásához - mondta -, azonban az átláthatatlan képviselői költségtérítésekhez hasonlóan a kedvezményes ingatlanvásárlás is indokolatlan kiváltságnak tűnhet a közvélemény számára.