Etikai vizsgálat indul Tánczos védője ellen

Vágólapra másolva!
Rosszhiszemű magatartás miatt etikai vizsgálatot kezdeményezett a Budapesti Ügyvédi Kamaránál a Vas Megyei Bíróság elnöke Tánczos Gábor védője, Somos Zoltán ellen. A vizsgálatot kérő Laky Ferenc szerint Somos többször is arra utalt a médiának tett nyilatkozataiban, hogy hivatali visszaélést követett el a bíróság.
Vágólapra másolva!

Etikai vizsgálatot kezdeményezett a Vas Megyei Bíróság elnöke Tánczos Gábor védőjével, Somos Zoltánnal szemben - közölte csütörtökön Laky Ferenc, a megyei bíróság elnöke. Laky szerint az elmúlt időszakban Somos a médiában ismétlődően olyan nyilatkozatokat tett a Tánczos-ügyben, amelyekben hivatali visszaélésre utalt a Vas Megyei Bíróság működésével kapcsolatban.

Laky utalt arra, hogy a megyei bíróságnak azokat az iratmásolatokkal kapcsolatos döntéseit, melyeket Tánczos védője kifogásolt, a Győri Ítélőtábla időközben helybenhagyta.

"Minthogy Somos Zoltán ügyvéd bűncselekménnyel hozta összefüggésbe a megyei bíróság döntését, ezért a bíróság vele szemben - rosszhiszemű magatartása miatt - a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökénél etikai vétséget illetően eljárás lefolytatását kezdeményezte" - jelentette be csütörtökön a megyei bíróság elnöke.

Tánczos Gábor a Legfelsőbb Bíróság 2002 februárjában kihirdetett jogerős ítélete szerint 1998-ban Körmenden megölt egy 11 éves kislányt, és ezért 13 éves szabadságvesztésre ítélték. Kilenc évet töltött büntetés-végrehajtásban, a Fővárosi Bíróság idén januárban döntött feltétes szabadlábra helyezéséről. A férfi és védője, Somos Zoltán május elején írásbeli kérelmet terjesztett elő a Vas Megyei Bírósághoz a büntetőügy több ezer oldalas teljes nyomozati iratanyaga, az eredeti színes fényképek és videofelvételek másolatának elkészítése iránt.

A Vas Megyei Bíróság a kérelmet törvényes határidőn belül elbírálta, és megtagadta. Indoklásuk szerint ugyanis a büntetőeljárás során keletkezett iratokról másolatot csak folyamatban lévő ügyben lehet kiadni. Pozsonyi János, a Vas Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek korábban elmondta: miután Tánczos Gáborral szemben a büntetőeljárás jogerősen befejeződött, perújítási indítványt pedig még nem kezdeményeztek, a bíróságnak a másolatok kiadására törvényes lehetősége nem volt.

Az elutasító végzésében ugyanakkor a megyei bíróság tájékoztatta az elítéltet, hogy a büntetőügyben keletkezett iratok tanulmányozására neki és a védőjének is "korlátlan lehetősége" van, így a perújítási indítvány esetleges előterjesztéséhez szükséges adatok, tények, irattanulmányozás útján is bármikor beszerezhetők. Tánczos Gábor és ügyvédje a végzés ellen május 20-án fellebbezést nyújtott be a Győri Ítélőtáblához, amelyet az a napokban elutasított.