Századvég-Forsense: Apad a kormányváltók tábora

Vágólapra másolva!
A Fidesz támogatottsága egy hónap alatt 5 százalékot csökkent, az MSZP népszerűsége viszont 1 százalékkal növekedetett - derül ki Századvég és a Forsense júniusi felmérésből. Az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottsága 25, az MSZP-é 14, az MDF és az SZDSZ 2-2 százalékon áll.
Vágólapra másolva!

A megkérdezettek 58 százaléka menne el biztosan szavazni, ha a hétvégén országgyűlési választásokat rendeznének - derül ki a Századvég és a Forsense júniusi felmérésből. Ez két százalékponttal alacsonyabb a májusi adatnál. Valamivel nagyobb mértékben - 4 százalékponttal - csökkent a pártválasztók aránya: a megkérdezettek mindössze 45 százaléka nevezett meg olyan pártot, melyre szavazna.

Míg májusban 17 százalékponttal vezetett a Fidesz a teljes sokaságon belül az MSZP előtt, addig júniusra 11 százalékra csökkent ez a különbség. A változás oka a Fidesz táborának öt százalékpontos csökkenése: 30 százalékról 25-re esett vissza. Az MSZP támogatottsága pedig 13 százalékról 14 százalékra emelkedett. Az SZDSZ és az MDF két-két százalékos támogatottságot élvez. Ez az SZDSZ esetében azt jelenti, hogy sikerült kimozdulni felfelé az egy százalékos támogatottságról.

A megkérdezettek relatív többsége, 45 százaléka továbbra is támogatná a kormány leváltását. A kormányváltók tábora ugyanakkor májushoz képest 5, áprilishoz képest 10 százalékkal csökkent. Ezzel párhuzamosan 5 százalékkal, 35 százalékra nőtt növekedett a kormányt támogatók aránya.

A válaszadók relatív többsége, 44 százaléka támogatná az előrehozott választásokat. A koalíció helyreállítása és a Gyurcsány Ferenc vezette kisebbségi kormányzást ugyanakkor a megkérdezettek 14-14 százaléka támogatja, míg a Gyurcsány nélküli kisebbségi kormányzást, és a nélküle helyreálló koalíciót 6-6 százalék.