Tárki: Csökkent a különbség az MSZP és a Fidesz között

Vágólapra másolva!
Csökkent a különbség a két nagy párt támogatottsága között, állítja a Tárki legfrissebb felmérése. Több más közvélemény-kutató is kijött már hasonló eredménnyel, ám miközben azok jellemzően a kiszivárgott Orbán-beszédnek tulajdonítják a csökkenést, addig a Tárki szerint mindez technikai korrekció.
Vágólapra másolva!

Csökkent a különbség júniusban az MSZP és a Fidesz támogatottsága között - állítja a Tárki közvélemény-kutatása. A két nagy párt közötti különbség csökkenése a Tárki feltételezése szerint elsősorban a politikai erők közötti "technikai korrekciónak", tehát a mélypontról és a csúcsról való természetes elmozdulásnak tekinthető.

Az ezer fős reprezentatív kutatásból az derült ki, hogy a Fidesz támogatottsága júniusban (32 százalék) kissé csökkent a májusi (35 százalék) és áprilisi (33 százalék) értékekhez képest. A szocialistáké ezzel szemben 17 százalékra nőtt a múlt havi 14, és az áprilisi 12 százalékhoz képest - állítja a kutatás.

A pártválasztók körében a Fidesz most 26 százalékponttal, míg a biztos szavazó pártválasztók körében 34 százalékponttal vezet az MSZP előtt. Előbbi az elmúlt hónaphoz képest 12 százalékpontos csökkenés, míg utóbbi a májusihoz képest 10 százalékpontos csökkenés. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága jelenleg 61 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 27 százalék.

Az SZDSZ tábora a teljes lakosságon belül 2 százalék, az MDF-é 3 százalék. Az SZDSZ támogatottsága a pártválasztók körében 4, az MDF esetén pedig 6 százalék. A felmérés szerint a biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 4 százalékos, az MDF 3 százalékos táborral rendelkezik. A többi politikai párt támogatottsága továbbra is alig mérhető - derül ki a kutatásból.

Több más közvélemény-kutató intézet szerint is valamelyest csökkent a két nagy párt közötti különbség, csakhogy azok inkább Orbán Viktor kiszivárgott beszédével hozzák összefüggésbe a Fidesz népszerűségének csökkenését és az MSZP hasonló adatának növekedését.