Bevonják a balesetveszélyesen csapódó kukákat

Vágólapra másolva!
Fájdalmas sérüléseket okozhatnak azok a szemetes konténerek, amelyeket nemrég szerzett be az FKF Zrt. A kukákhoz viszonylag olcsón sikerült hozzájutni, de a túl erős rugó miatt a lecsapódó fedél eltörheti az óvatlan ember csuklóját. Az FKF-nél észlelték a hibát, bevonják a veszélyes kukákat, de még tárgyalnak a beszállítóval arról, hogy mi legyen a konténerekkel.
Vágólapra másolva!

"Ahogy a teteje lecsapódik, bárkinek levághatja a kezét" - mutatott néhány 1100 literes szemetes konténert az [origo]-nak egy csepeli panelház előtt egy helyi férfi. A vadonatúj, szinte még csillogó kuka rugói nagyon erősek, a tető hirtelen és nagy sebességgel vágódik le, fájdalmas sérülést okozhat az óvatlan használónak. A gumi perem miatt ugyan valószínűtlen, hogy tényleg levágja valaki kezét, de a csuklóját könnyen eltörheti.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) tavaly ősszel írt ki pályázatot 3000 darab hasonló, főként lakótelepeken használt konténer beszerzésére. A győztes cég, az OTTO Hungária Kft. cseh gyártmányú konténereivel és nettó 177 millió forintos ajánlatával lett befutó (vagyis egy konténer 59 ezer forint). A Közbeszerzési Értesítőben közzétett hirdetmény szerint az ajánlat nagyon kedvező volt, hiszen az FKF eredetileg 330 millióra becsülte a költségeket.

A győztes cég már le is szállította a konténerek egy résztét az FKF-nek, amikor kiderült, azok balesetveszélyesek. A lecsapódó tető nem csak azokat veszélyezteti, akik szemetet dobnak bele, a peremhez túl közel került fogantyúk miatt a konténereket mozgató munkások kezét is odacsípheti. Horti Zsófia, az FKF szóvivője az [origo]-nak azt mondta, a hiba miatt leállították a konténerek kiszállítását, azokból csak néhány tucat került ki a lakossághoz, visszavonásukról pedig már gondoskodtak.

Arra a kérdésre, hogy hogyan szerezhettek be balesetveszélyes eszközöket, Horti azt válaszolta: a közbeszerzés lényege, hogy - ha a pályázat a műszaki elvárásoknak egyébként megfelel - a legolcsóbb ajánlatot kell választani. Az OTTO Hungária ajánlata pedig "messze a legalacsonyabb volt". A hibát az FKF csak az első szállítmány használatba vétele után vette észre. A szóvivő megerősítette az [origo] értesülését, hogy a hiba miatt Magyarországre hívták a cseh gyártó cég képviselőjét is. A probléma megoldásáról, Horti szerint jelenleg is tárgyalások folynak.

Fotó: Hirling Bálint [origo]