Kamionok miatt állják el a 10-es utat Nyergesújfalun

Vágólapra másolva!
Félpályás útlezárást tartanak Nyergesújfalun pénteken a túl sok kamion ellen. A helyiek súlykorlátozást vagy elkerülő utat követelnek, hogy visszakapják nyugalmukat. A kezdeményezéshez két másik település is csatlakozott: Lábatlanon jövő pénteken, Süttőn két hét múlva állják el az utat a helyiek.
Vágólapra másolva!

A 10-es út elviselhetetlen forgalma elleni tiltakozásul pénteken délután egytől három óráig félpályás útlezárást szerveztek Nyergesújfalun. "Tarthatatlanná vált az itt élők helyzete, a kamionforgalom miatt nem lehet pihenni, a házak falai megrepedtek, a 10-es út mentén még soha nem volt ennyi üres, eladó ingatlan" - közölte Sebák Józsefné, az egyik szervező. A tiltakozó lakók ötven autóval zárják le az út páros oldalát, az akció megszervezésében segítséget nyújtott a polgármester és a jegyző is, mivel évek óta hiába kérik a forgalomcsillapítást.

A nyergesújfaluiak kezdeményezéséhez Lábatlanon és Süttőn egy-egy civil szervezet csatlakozott, így a két településen a két következő pénteken, július 4-én illetve július 11-én hasonló félpályás útlezárást tartanak.

A polgármesteri hivatal adatai szerint 2004-ben naponta 7100 gépjármű haladt el a 10 -es út nyergesújfalui szakaszán, ez a szám 2006-ra 13 300-ig nőtt és a szervezők becslése szerint 2008-ra ismét megduplázódott. A forgalom nagy része kamion, csak a Suzuki gyárból naponta 260 megrakott tréler indul el, hetven százalékuk üresen is áthalad a településen. A szervezők szerint a megnövekedett forgalmat súlykorlátozással és a környékbeli gyárak vagy a kormányzat pénzéből megépített elkerülő úttal kellene csökkenteni.