Vitatható tételek a kormányzati negyed elszámolásában

Vágólapra másolva!
Több mint kilencmilliárd forintot költöttek el a februárban leállított új kormányzati negyed beruházására. A beruházásról készült tételes elszámolásból kiderül, hogy az összeg legnagyobb része a Nyugati pályaudvar mögötti telek megvásárlásáre ment, de az összesítést elkészítő MNV Zrt. több tételt is vitathatónak talált - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Elkészült a februárban leállított kormányzati negyed beruházás tételes elszámolása. A jelentés szerint néhány tétel vitatható - írja a Népszabadság.

A kormány tavaly januári, a kormányzati negyed építésére vonatkozó határozata óta az állam összesen 9,152 milliárd forintot költött a beruházásra. A legnagyobb tétel a Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-terület megvásárlása volt, a telekért 8,52 milliárd forintot fizettek. Ebből 5,28 milliárd forintot készpénzben, 2,205 milliárdot pedig adósság-jóváírás formájában állt az állam. A fennmaradó 1,035 milliárdot az idei költségvetésből a projekt előkészítésére elkülönített 8,2 milliárdból fizeti ki a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

533 millió forintot költöttek pályázatok lebonyolítására, szakértői és ügyvédi díjakra, dologi kiadásokra, míg százmilliót személyi költségekre, munkabérre. Az idei költségvetésból 8,2 milliárdot különítettek el erre a célra, de ebből végül 3,8 milliárd lett. Ebből áthúzódó beruházói és tanácsadói kiadásokat, a MÁV-telek hátralékát, a területrendezési koncepció kidolgozását, és a beruházást szervező KoNeP Kft. működési költségeit állják. Várhatóan azonban a 3,8 milliárdból valamennyi megmarad majd, de azt még nem tudni, ezzel mihez kezdenek.

Az elszámolásról egyéb részleteket nem közöltek, csak annyit, hogy az MNV Zrt. több szerződés összegét, illetve a teljesítés mértékét is vitathatónak találta - írja a Népszabadság. A lap szerint ide tartozhat a Janesch Péter vezette építészcsoport megbízása, akik a pályázati győzelemért járó 20 millió forinton kívül egyetlen fillért sem kaptak. A szerződésben rögzített 2,4 milliárd forint első részlete a vázlattervek elfogadása után vált volna esedékessé.

Az elkészült anyagról a jövő héten táűrgyal a Pénzügyminisztérium és a kormány, majd az Állami Számvevőszék elé kerül. Az MNV Zrt.-nek az év végéig méág ki nkell dolgoznia a terület hasznosítási koncepcióját.