Megint sztrájkolhatnak a vasutasok

Vágólapra másolva!
Két héten belül újra sztrájkba lépnek a vasutasok, ha nem sikerül megállapodni a követeléseikről - jelentette be Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) elnöke. A sztrájk időpontját még nem közölték, de azt ígérték: időben bejelentik majd, hogy az utasok fel tudjanak készülni.
Vágólapra másolva!

Ha nem haladnak érdemben a követelésekről folyó tárgyalások, két héten belül sztrájkolni kezd a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) - közölte Gaskó István, a szakszervezet elnöke. A gördülő vasutas sztrájkot február elsején hirdették meg, ennek folytatására készülnek. A VDSZSZ sztrájk előtti egyeztetést kezdeményez a munkáltatónál a szakszervezeti követelésekről, és a szerdai elégséges szolgáltatásról.

A sztrájk folytatásának időpontjáról még nincs döntés, de időben bejelentik, hogy az utazóközönség fel tudjon rá készülni - mondta Gaskó. A szerdai, sztrájk előtti egyeztetés kimenetele is befolyásolhatja a sztrájk folytatásának időpontját. A VDSZSZ elnöke szerint tárgyalóasztalnál szeretnék lezárni a konfliktust, de "ha a munkáltatóban nincs halandóság a megoldásra", akkor a sztrájkot folytatni fogják.

A VDSZSZ kiemelt követelése az önállóvá vált leányvállalatoknál a 10 százalék kiszervezési pótlék, a MÁV Cargo befolyó privatizációs bevételéből pedig mind a 35 ezer vasutasnak egyszeri 250 ezer forint kifizetés. A VDSZSZ ezen kívül a mellékvonalak megőrzését és 1,1 százalékos béremelést kér a növekvő infláció ellensúlyozására.