Csökkentené a segélyeket a kormány

Vágólapra másolva!
A minimálbér helyett jövőre a nyugdíjminimum 150-180 százalékában szabná meg a szociális segélyek maximumát a kormány - írja a Világgazdaság. A Népszabadság szerint a járulékok csökkentésével segítenék a munkavállalást, de a minimálbér emelése jelenleg nincs napirenden. Ferge Zsuzsa szociológus szerint a tervezett változások csak a gyerekektől vennének el.
Vágólapra másolva!

A szociális segély maximális összegének csökkentését tervezi a kormány - írja keddi számában a Világgazdaság. A lapnak nyilatkozó MSZP-s politikusok szerint 2009-től a minimálbér helyett a nyugdíjminimumhoz kötnék a segélyek összegét. Jelenleg a rendszeres szociális segély összege nem lehet magasabb, mint a nettó minimálbér, a tervek szerint a jövőben a legkisebb nyugdíj (28 ezer 460 forint) 150-180 százaléka lenne a plafon, legfeljebb 51 ezer forint.

A kormány szándéka, hogy eltávolítsa egymástól a minimálbér és a maximálisan kapható segély összegét, ennek érdekében - a Népszabadság információi szerint - olyan elképzelések formálódnak, amelyek a járulékok csökkentésével elviselhetőbbé tennék a minimálbéreket a vállalkozók számára. A legkisebb fizetés szintjének emelése azonban egyelőre nincs napirenden, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter szerint az jelenleg nem időszerű.

A Népszabadság emlékeztet arra, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő pénteken, az MSZP dobogókői tanácskozásán azt mondta, fokozatos lépésekkel el kell távolítani egymástól a minimálbér és a segély összegét azért, hogy ne legyen kifizetődő a munka helyett szociális támogatásra számítani.

A lapnak nyilatkozó Ferge Zsuzsa szociológus ugyanakkor a segélyekről folyó vita alaptézisét is tévesnek tartja, és állítja, a segély most sem éri el a minimálbér összegét, sőt, az egyedülálló, gyermektelen segélyezetteknél, akik az összes érintett mintegy felét alkotják, soha nem fordult elő, hogy a segély összege magasabb lett volna a minimálbérnél. Ferge Zsuzsa szerint az a javaslat, miszerint a minimálbér helyett a nyugdíjminimumhoz kötnék a segély maximális összegét, kizárólag a rászoruló gyermekektől vesz el.