Százmilliót bukhat Pécs a Magasházon

Vágólapra másolva!
Pécs önkormányzata szerződésben vállalta, hogy tehermentesen adja át a Magasházat a spanyol befektetőknek, akik megvásárolták, de közben több antennákat üzemeltető céggel is él még a bérleti szerződése - olvasható a Magyar Nemzetben. Valószínűleg a városnak kell állnia két szolgáltató elköltözésének költségét, ami több mint százmillió forintra rúghat.
Vágólapra másolva!

A pécsi önkormányzat szerződésben vállalta, hogy tehermentesen adja át a közel két évtizede üresen álló Magasházat az ingatlant nemrég megvásároló spanyol befektetési csoportnak, a Milton Groupnak - írta a pénteki Magyar Nemzet. A ház tetején viszont három távközlési cég is üzemeltet antennákat bérleti szerződéssel, az eltávolításuk megoldása pedig az önkormányzat feladata.

Az egyik cég, a Drávanet Internetszolgáltató Zrt. műszaki igazgatója, Németh Zoltán szerint költözésük akár tízmillió forintba is kerülhet, és nem tisztázott még, a költségek mekkora arányban terhelik majd az önkormányzatot illetve az internetszolgáltatót.

A Magyar Nemzet szerint nagyobb a probléma a Magyar Telekon Nyrt. elődjével, a Westel 900 Rt-vel még 1996-ban kötött megállapodással. A bérleti szerződés 2016-ig szól, és bár eredetileg azt a Magasház régi üzemeltetőjével, az IMMO Kft-vel kötötték, az önkormányzat nem változtatott rajta semmit, amikor az épület visszakerült a tulajdonába. A szerződés szerint pedig Pécs kötelezettséget vállal arra, hogy nem zavarja, nem szünteti meg és nem is szünetelteti a bázisállomás működését. Ha pedig megszegné ezt a vállalását, akkor felelősséggel tartozik a károkért.

Ha a Telekomnak el kell költöznie, az akár százmillió forintba is kerülhet a napilap információja szerint. Ráadásul Pécsnek a Milton számára is napi hétszázezer forint kötbért kell fizetnie, ha január 15-ig nem tehermentesen adja át a Magasházat.

A harmadik bérlő, a Pannon bérleti szerződése 2009 augusztusában lejár. Az áttelepítés költségét a cég állja.