Fogyóban a háziorvosok száma

Vágólapra másolva!
15 éven belül 3000-3200 új háziorvosra lesz szükség, mivel kiöregednek a jelenleg praktizálók, és kevés friss diplomás érkezik a helyükre - írja a Magyar Nemzet. A jelenség nem csak itthon tapasztalható.
Vágólapra másolva!

A háziorvosok egyharmada 60 év feletti, és a friss diplomásoknak nem vonzó ez a terület, ezért másfél évtizeden belül 3000-3200 háziorvos utánpótlására lesz szükség Magyarországon - írja a Magyar Nemzet az Országos Alapellátási Intézet vizsgálata alapján. A lap szerint a frissen végzett orvosokat több ok is eltántorítja a háziorvosi hivatástól: nincs szakmai előrelépési lehetőség, rugalmatlan a munkaidő-beosztás, alacsony a jövedelem és az orvos kiszolgáltatott a bizonytalan anyagi helyzetben lévő önkormányzatoknak.

Jelenleg az összesen 6801 alapellátó praxis közül 146 betöltetlen, 103-ban legalább fél éve nincs orvos.

A hatvan év feletti orvosok aránya a rendszerváltozás óta 10,3 százalékról 27,4 százalékra emelkedett, az ötvenen felülieké pedig 37-ről 66,3 százalékra - derül ki az Országos Alapellátási Intézet adataiból. Ez azt jelenti, hogy 15 éven belül három háziorvosból ketten leadják praxisukat. 3000-3200 új háziorvosra lesz tehát szükség, ám kétséges, hogy lesz-e ennyi, mivel az elmúlt 12 évben is csak 1052 új háziorvos került a rendszerbe.

Sok idős háziorvos ugyanakkor csak nehezen akar nyugdíjba menni, mivel félnek a várható alacsony nyugdíjtól. A háziorvosok létszámának csökkenése ugyanakkor nem csak itthon tapasztalható. A Háziorvosok Európai Uniója szerint a kontinensen csak Ausztria, Luxemburg és Belgium kivétel - írja a Magyar Nemzet.