Kisebb rendellenség történt a paksi erőműben

Vágólapra másolva!
Szabálytalanul végzett karbantartás miatt  egyes, vagyis a legenyhébb fokozatú rendellenesség történt a Paksi Atomerőműben. Legutóbb két évvel ezelőtt volt hasonló fokozatú esemény az atomerőműben.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) szerinti egyes, vagyis a legenyhébb fokozatú rendellenesség történt a Paksi Atomerőműben hétfőn délelőtt - tájékoztatta az MTI-t éjjel közleményben Mittler István kommunikációs főosztályvezető. A közlés szerint a karbantartók utasítást kaptak, hogy végezzenek el egy javítási munkát az atomerőmű 1-es blokkján hétfőn délelőtt, ennek során azonban a nem a szabályoknak megfelelően jártak el.

Az ellenőrző személyzet ezt azonnal észlelte, a tevékenységük végrehajtását leállította - tette hozzá a főosztályvezető. Az eseményt az Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatóságának (OAH NBI) szakemberei a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán (INES) a legenyhébb, egyes fokozatba sorolták.

A közlemény emlékeztetett arra, hogy az elmúlt két évben nem volt INES 1-es esemény Pakson. Legutóbb 2006. június 22-én történt INES 1-es esemény az atomerőműben, amikor a 4. blokkot nagyjavítás után újra akarták indítani. Akkor az volt a probléma, hogy a szabályozó rúd villanymotorjának felmelegedett, és teljesen ki kellett cserélni.