"Jobb, mintha lopni járnának"

Vágólapra másolva!
Pár ezer forintot fizetnek zsebbe az állami pénzből finanszírozott M7-es autópálya építésén az alkalmi munkásoknak, akik közt akadnak tizenévesek is. Az embereket fejpénzért toborozzák a sztrádaépítéshez a profi felhajtóemberek, akiket állítólag a legkevésbé sem érdekel, hogy 13, 14 vagy 16 évesek végzik-e a tűző napon a nehéz fizikai munkát. Sok helyi azonban úgy gondolja, még mindig jobb, mintha lopni járnának a fiatalok.
Vágólapra másolva!

"Persze, hogy feketén" - vágta rá valamennyi megkérdezett zalakomári arra a kérdésre, hogy az M7 autópálya Nagykanizsa-Zalakomár közti szakaszán hogyan dolgoznak a helybeliek. Láthatóan nem értették, miért csodálkozunk azon, hogy az állami pénzből épülő sztrádaépítésen zsebből zsebbe fizetnek. Szerintük "van is néha nagy futás", ha megneszelik, hogy ellenőrök közelegnek, egy autópálya-építkezésen azonban előfordul, hogy nincs hová bújni. Nem úszták meg azok az építőmunkások sem, akik az egyik alvállalkozó megbízásából május végén, június elején földmunkákat végeztek: a razzia során ellenőrzött 20 munkásból 19-en bejelentés vagy alkalmi munkavállalói könyv nélkül dolgoztak. Egyikük 1994 novemberében született, vagyis még nem töltötte be a 14. évét.

Az [origo] birtokába került a Nyugat-Dunántúli Munkaügyi Felügyelőségének a határozata, amelyből kiderült, hogy a 13 éves fiú mellett az ellenőrzés időpontjában egy 15 éves és két 16 éves is dolgozott az autópálya-építésen. Erre a jogszabályok szerint már lenne lehetőség a munka törvénykönyvében lefektetett szigorú feltételekkel, a határozatból azonban nem derül ki, hogy ezeket - így például szüleik írásos engedélyét - az ellenőrök vizsgálták-e. Mivel egy kivétellel valamennyi munkás esetében megállapították a szabálytalan munkavégzést, az útépítő kft.-re 4 millió forint bírságot szabtak ki - amely ellen a cég még fellebbezhet -, a 13 éves gyereket pedig a jogellenes gyerekmunka tilalmára hivatkozva azonnal hazaküldték.

Fejpénzért toboroznak

Az épülő M7-es mentén fekvő 3000 lelkes községben többen is állították, hogy biztosan nem egyedi esetről van szó, hiszen rendszeresen illegálisan verbuválják az építkezésbe besegítőket, és nem valószínű, hogy a felhajtóemberek a személyi igazolványokból ellenőrzik a fekete munkások életkorát. A hivatalban a zalakomári gyerekmunka médiaszenzációvá válásától kissé felzaklatott polgármester fogadott, aki szintén megerősítette a szóbeszédet: reggelente szedik össze a település több pontján az embereket, köztük lehetnek 14 év alattiak is.

"Felháborító dolog az, hogy állami pénzből épülő autópálya munkálatainál feketemunkásoknak - akik lehetnek gyerekek is - zsebbe fizetnek pénzeket" - háborgott a község vezetője, aki elképzelhetőnek tartja, hogy ez korábban, az iskolai tanév alatt is így ment, de a kiskorúak munkavégzéséről eddig nem volt tudomásuk. Az illegális alkalmazás azonban már régebbre visszanyúló probléma, Varga szerint a helyieket - akárcsak a szomszédos szőkedencsieket vagy sávolyiakat - kezdettől bejelentés nélkül alkalmazzák a sztrádaépítésen, "még a bélyeget sem ragasztják be az alkalmi kiskönyvbe".

Olyanok is akadtak a feketén dolgozók közt, akiket ki sem fizettek vagy hónapokig kellett a pénzük után járniuk - tette hozzá Varga, aki azt ugyanakkor nem tudta megmondani, a falu turistaszállójában lakó állandó munkásokkal mi a helyzet. Értesülései szerint 12 ezer forintot számláznak egynapi munka után a vállalkozók, így nekik "nagy üzlet", hogy az alkalmi munkásoknak zsebbe napi 3000-4000 forintot fizetnek. A polgármester szerint ugyanakkor a milliárdos beruházásban alvállalkozóként részt vevő cégek a felszólítás ellenére sem fizetik meg a községnek az iparűzési adót.

Kenyérre kell

Varga Miklós nem érti, az autópálya-építő cég hogyan nyilatkozhatta azt, hogy a gyerek csak az apjának vitt ebédet. Sőt, a polgármester az [origo]-nak azt mondta: fotókkal tudja bizonyítani, hogy június 23-án - vagyis hetekkel a razzia után - a fiú ismét ott volt az építkezés helyszínén az apjával együtt, igaz, dolgozni nem látták. Egy műszaki átadás miatt jártak az építkezésen, itt tűnt fel a község vezetőjének és a jegyzőnek a 16-17 évesnek kinéző fiú. Pár nappal később nyilvánosságra került, hogy mindössze 13 éves, és már hetekkel korábban lefülelték a munkaügyi felügyelők. A család tavasszal költözött ide Rudabányáról, és a polgármester szerint már több rendőrségi ügyük is volt, a gyerekek pedig szerinte nem járnak iskolába.

"Kenyérre kell, mindenki azért megy el" - mondta szűkszavúan az autópályán végzett illegális munkáról a gyerekmunkán kapott 13 éves fiú édesapja az [origo]-nak. A konkrét esettel kapcsolatban azonban ő és felesége is váltig azt a verziót ismételgette, hogy a kiskorú Balázs aznap csak ebédet vitt a beruházás egyik biztonsági cégénél - szabályosan - foglalkoztatott apjának. A község egyik poros zsákutcájának legvégén álló, romos házuk előtt pillanatok alatt összegyűltek a fiú kisebb-nagyobb testvérei, rokonai és a szomszédok, és hamar kiderült, hogy a többség egyáltalán nem érti, miért baj, ha dolgozik egy 13-14 éves. Jobb, mintha lopnának - ismételgették. "Vagy, mondjuk, kiállna a határba, az út mellé, még azt tehetnénk" - fűzi hozzá az egyik lánytestvér, aki szintén nem lehet több 14 évesnél. Hat gyerek és három pici unoka van a családban, bejelentett, állandó munkát pedig csak az édesapa végez.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Négy testvért kaptak el a razzián

A szomszédok sem értik a család körül támadt felhajtást, de azért - nevük említése nélkül - akadt mondanivalójuk az embereket toborzó felhajtókról, akik - az egyik szomszéd szerint - "fukszos cigányok", de nem helybeliek, és elsősorban a falubeli romák soraiból szervezik be a munkásokat. Úgy tudják, fejpénzt kapnak, 1000-1500 forintot minden munkás után, abban pedig valamennyien egyetértettek, hogy nem érdekli őket, 14 vagy 16 évest fognak be dolgozni. "Még ezt is vinné, ha tudna bármit csinálni" - mutat rá egy férfi a pucéran körülöttünk rohangáló pár éves kisgyerekre. A munkaügyi felügyelőség határozatából később kiderült, hogy ugyanazon az ellenőrzésen a 13 éves testvér mellett három másik, idősebb bátyja is lebukott: a 15, 16 és 19 éves fiúk valamennyien feketén dolgoztak aznap az építkezésen.

Emberkereskedők - idézőjelben

Az autópálya befejező munkálatai - a gereblyézés, rendcsinálás - élőmunkaigényesek, ekkor van szükség a plusz munkaerőre, ami a munkanélküli, segélyből élők számára viszont munkaalkalmat jelent - mondta az [origo]-nak Mészáros József, a sztrádaépítést koordináló PVT-M7 konzorcium projektigazgatója. Úgy fogalmazott, ennek vannak haszonlesői, olyan "idézőjelbe téve emberkereskedők", akik ebből profitot akarnak csinálni. Tudomása szerint cigányok szervezik be a falubeli romákat alkalmi segédmunkákra, és mint mondta, terjednek viccek arról, hogy megmondják, ellenőrzés esetén milyen - nyilván bejelentett - nevet kell mondaniuk.

Szerinte a konzorcium keveset tehet a munkajogi szabálysértések ellen, hiszen nagy alvállalkozók között osztja fel a munkát, azok pedig ennek elvégzéséhez további alvállalkozókat vesznek igénybe, így aztán három-négy szint is kialakul. "Mi szabályos szerződést kötünk, ennek a fontos pontja, hogy betartják a munkajogi, egészségügyi szabályokat" - tette hozzá a projektigazgató. Szúrapróbaszerű ellenőrzéseket azért végeznek a munkaügyi hatóságok vizsgálatai mellett, de mint mondta, képtelenség lenne százszázalékosan ellenőrizni a törvényes foglalkoztatást. "Ez nem egy futballstadion vagy gyár, hogy a beléptetőrendszerrel ki lehetne szűrni" - tette hozzá.

A gyerekmunka nyilvánosságra kerülése után a fiút személyesen kikérdezték, itt hangzott el, hogy csak az ebédet vitte az építkezésre, mert reggel még nem volt pénzük ennivalóra. Az érintett alvállalkozót azóta kirúgták.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Veszélyes munkaterületnek számít

Mivel az ügyben az eljárás még nem zárult le, semmilyen további részletet nem árulhatott el kérdésünkre Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) szóvivője. Annyit azonban megerősített, hogy egy ilyen munkaügyi ellenőrzés a munkavégzés helyszínén tartózkodók kikérdezésével zajlik, így egyértelmű, ki az, aki valóban ott dolgozik. A birtokunkba jutott határozat, illetve az alapjául szolgáló jegyzőkönyv szerint az ellenőrzés 70 percen át tartott. A szóvivő szerint - a 13 éves fiún kívül - a szintén lefülelt 15 éves bátyja és két másik 16 éves alkalmazására is szigorú szabályok vonatkoznak, valószínűleg ezeket azért nem vizsgálták az ellenőrök, mert eleve szabálytalan feketemunkáról volt szó.

A szabályok világosak és szigorúak Sipos Márta munkajogász szerint: a nemzetközi egyezmények és a magyar törvények is megtiltják, hogy 14 év alatti gyerek munkát végezzen. "Szűk körben kivételek vannak, így gyámhatósági engedéllyel egyes - művészet, vagy sport - területeken alkalmazhatók, például egy gyerek lehet modell egy reklámban" - mondta az [origo]-nak. 14 és 16 életév között szülei hozzájárulásával, kizárólag az iskolai szünetben már munkát vállalhatnak a kiskorúak, de itt is megkötések vannak, szó sem lehet túlmunkáról vagy éjszakai munkáról. Nehéz fizikai munkát a munkajogász szerint egyáltalán nem végezhetnek gyerekek, hiszen ez már veszélyeztetheti a testi fejlődésüket is. Egy 13 évesnek építkezésen való alkalmazása ezért szerinte túlmegy a munkaügyi szabálytalanság körén, és akár büntetőjogi eljárás is indítható kiskorú veszélyeztetése miatt.