Eltúlozta az aggodalmaskodást Demszky

Vágólapra másolva!
Budapestről a pusztítás képei jelennek meg a világsajtóban - állította Demszky Gábor főpolgármester az ellentüntetők által megzavart szombati melegfelvonulás után. Demszky aggodalma azonban túlzó: kevés külföldi újság, tévé és honlap foglalkozott a melegfelvonulással, és ezek többsége is csak rövid hírügynökségi jelentéseket vett át. Igaz, például a BBC-be sikerült bejutniuk a buzizóknak.
Vágólapra másolva!

"Az ellentüntetők súlyos károkat okoztak Magyarország nemzetközi megítélésének... Budapestről megint az erőszak és a pusztítás képei jelennek meg a világsajtóban" - jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester az ellentüntetők által megzavart szombati melegfelvonulás kapcsán. Demszky állításával ellentétben azonban nem váltott ki komoly visszhangot a világsajtóban a tüntetés megzavarása.

A befolyásos nyugati lapok csak rövid hírben vagy egyáltalán nem számoltak be a budapesti eseményekről, de nem találtuk nyomát annak sem, hogy jelentősebb médiumok komolyan foglalkoztak volna a szombati budapesti eseményekkel.

Az egyetlen jelentősebb hír a BBC egyperces összeállítása volt. A beszámolóban elhangzott, hogy Kelet-Európában még mindig megbélyegzik a homoszexuálisokat. A BBC szerint a szombati felvonulás az elképzelhető legrosszabb reakciót váltotta ki. A rendőrségi beavatkozásról brit, kínai, kanadai, washingtoni, arab és malajziai lapok és nagyobb hírügynökségek is beszámoltak, de nagy részük a hírügynökségek rövid anyagait használta.

A koreai Ohmy News hosszabb összeállítást közölt az eseményekről. A lap a politikai élet válságjelenségének nevezte az utcai erőszakot. Megjegyzik, hogy ez volt a 13. melegfelvonulás, de csak tavaly, az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése utáni első felvonuláson történt az első atrocitás.

A melegeknek szóló oldalak viszont már a felvonulás előtt napokkal cikkeztek arról, hogy szélsőségesek felbújtására melegek által látogatott nyilvános helyeket értek támadások. A Patent, Országos Tolerancia Egyesület arról panaszkodott a UK Gay News című brit lapnak, hogy a rendőrség nem teszi meg a szükséges lépéseket a meleg közösség védelmében. Ugyanitt a Patent a felvonulás után úgy nyilatkozott, hogy hálásak a rendőrségnek, amiért példás módon megvédték őket a homofóboktól.

Magyarországon 1989, vagyis a rendszerváltás óta nem ütközik törvénybe az azonos neműek szexuális kapcsolata, sőt 2009 januárjától regisztrálhatják is élettársi kapcsolatukat. Ugyanakkor sz Európai Unió egy felmérése szerint a tagállamok harmada a mai napig nem érvényesíti a melegek jogaira vonatkozó irányelveket. Az elmúlt hetekben Csehországban és Bulgáriában is erőszakba torkollott a homoszexuálisok felvonulása.

A budapestivel egy napon tartottak melegfelvonulást Londonban is, ahol szintén nem maradt el a rendbontás. Itt azonban maguk a melegek csináltak botrányt. Hiába nyugtatgatták a rendezők a résztvevőket, kifütyülték a beszédet tartó esélyegyenlőségi minisztert, a Munkáspárti Harriet Harmant, mert a brit hatóságok nem fogadják el a menekültstátusz-kérelmek indoklásaként a homoszexuálisok üldöztetését. A homoszexualitást nem toleráló országokból (például Algériából, Ugandából, Iránból, Nigériából, Irakból vagy Fehéroroszországból) érkező, üldöztetésükre hivatkozó melegeket hazaküldik.