Tiltja a munkavállalók hazugságvizsgálatát az ombudsman

Vágólapra másolva!
Az ombudsman szerint törvénytelen, ha hazugságvizsgálatnak vetnek alá egy munkavállalót. Szabó Máté állásfoglalását egy engedélyezési hivatal kérte, mivel egyre többször fordultak hozzájuk azért, hogy poligráfot vethessenek be munkaügyi célokból. Az országgyűlési biztos szerint alkotmányos jogokat sért a hazugságvizsgáló eszköz alkalmazása, kivéve, ha büntetőügyekről van szó.
Vágólapra másolva!

Semmilyen körülmények között nem használható a munkavállalókkal szemben hazugságvizsgáló berendezés - derül ki Szabó Máté ombudsman legújabb állásfoglalásából. Az országgyűlési biztos szerint hazugságvizsgálót csak törvényben meghatározott alkotmányos garanciákkal, kizárólag büntetőeljárásban szabad alkalmazni. Hatósági engedélyt sem lehet kiadni poligráf alkalmazására, mert ez azt a látszatot keltené, hogy jogszerűen alkalmazzák.

A biztos állásfoglalását a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal főigazgatója kérte, mert egyre többször kérnek engedélyt hazugságvizsgáló berendezések munkaügyi felhasználására. Szabó Máté válaszában kifejtette: nem elég csak azt vizsgálni, hogy az érintett formailag hozzájárult, figyelembe kell venni a konkrét célhoz kötött adatkezelés elvét is, és mindez nem sértheti az munkavállaló személyiségi jogait.

A hazugságvizsgáló - vagyis a biológiai, neurofizikai reakcióvizsgáló eszközök alkalmazása - alapvetően sérti a személyiségi jogokat, mert akit ezzel vizsgálnak, azt az eljárás alanyából annak tárgyává fokozzák le - közölte az ombudsman, aki szerint az ilyen eszközök alkalmazása attól a jogától fosztja meg a munkavállalót, miszerint a gondolatait, érzéseit mással szabadon megoszthatja.

Az adatvédelmi biztosnak is azzal a megállapítással zárult egy korábbi vizsgálata, hogy a poligráf alkalmazása csak - alkotmányos garanciák mellett - büntetőeljárás keretében fogadható el. Ilyenkor általános társadalmi érdek miatt indokolt más alkotmányos jogok korlátozása, ilyenről azonban a munka világában nincs szó.