Kulcsár-ügy: két újabb vádlott felmentését kérték

Vágólapra másolva!
Pénteken folytatódtak a védőbeszédek a Fővárosi Bíróságon az öt éve kirobbant brókerbotrány ügyében. Az ügyvédek két újabb vádlott felmentését kérték. Védője szerint a két off-shore cégben érdekelt Schönthal Henrik szándékosan nem segédkezett az ügy főszereplőjének, Kulcsár Attilának, a K&H Bank volt brókerének. A társtettesként sikkasztással vádolt Dunai György, a Betonút Zrt. tulajdonosának felmentését is indítványozták.
Vágólapra másolva!

Két újabb vádlott felmentését kérték ügyvédeik a Kulcsár-ügyben, pénteken. A Fővárosi Bíróságon folytatódtak a védőbeszédek az öt éve kirobbant brókerbotrányban. Az elsőfokú ítélet augusztus 22-re várható.

A két off-shore cégben rendelkezési joggal bíró Schönthal Henrik felmentését kérte a sikkasztás és a pénzmosás vádja alól ügyvédje, mert szerinte Schönthal szándékosan nem segített Kulcsár Attilának, a K&H Bank volt brókerének az ügyészek szerint elkövetett sikkasztásban és pénzmosásban. Ugyanakkor azt a védelem is elismerte, hogy Schönthal magánokirat-hamisítást követett el.

Schönthal ügyvédje szerint a vádlottnak sem szándéka, sem módja nem volt arra, hogy az egyes tranzakciókat a szerződések alapján ellenőrizze, mert nem volt az országban. A vádirat szerint Schönthal Henrik aláírásai nélkül Kulcsár Attila nem tudta volna lebonyolítani az ügyleteket, ezért használtak aláírás-bélyegzőket. A védő viszont azt állítja, hogy a szerződések aláírása vagy lebélyegzése nem volt előfeltétele a tranzakciók létrejöttének, és nem is segítette azokat. Az aláírások kizárólag a tranzakciók utólagos dokumentálására szolgáltak.

A védő szerint csak gondatlanságból elkövetett pénzmosásról lehet szó, mert Schönthal nem tudhatott arról, hogy az általa továbbított pénzek bűncselekményekből származnak. Schönthal Henrik ügyvédje kérte, hogy a nem egyértelmű szakértői eredmények ellenére nyilvánítsák korlátozottan beszámíthatóvá a vádlottat.

A társtettesként sikkasztással megvádolt Dunai György, a Betonút Zrt. többségi tulajdonosának és vezérigazgatójának ügyvédje is védence felmentést kérte bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában.

A brókerbotrányban 2003 nyarán emelt vádat az ügyészség sokmilliárdos sikkasztás, pénzmosás, okirat-hamisítás, bűnpártolás és más bűncselekmények miatt. A vád szerint Kulcsár Attila a K&H Equitis brókercégnél 1998 és 2003 között jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét. Az ügynek 24 vádlottja van.