Több lett a beteg a vizitdíj eltörlése óta

Vágólapra másolva!
Megugrott a betegforgalom a háziorvosoknál és a szakrendelőkben, mióta eltörölték a vizitdíjat és a kórházi napidíjat. Az emberek húsz százalékkal gyakrabban mennek orvoshoz, derül ki az OEP adataiból. A kórházak forgalma nem változott, de a magyarok több gyógyszert váltottak ki - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A vizitdíj és a kórházi napidíj megszüntetése után áprilisban húsz százalékkal emelkedett a betegforgalom a háziorvosoknál és a szakrendelőkben - írja a Magyar Nemzet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) adataira hivatkozva. Az OEP most először közölt olyan adatokat, amelyekből a betegforgalom növekedése megállapítható.

Áprilisban, a megugrás után májusban három százalékkal csökkent a megjelenő betegek száma a rendelőkben. A vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése ugyanakkor a kórházak forgalmán nem látszik meg. A gyógyszertárakban kiváltott, tb-támogatott gyógyszerek dobozszáma tíz százalékkal nőtt áprilisban - a márciusi adatokhoz képest -, majd májusban ismét a korábbi szintre csökkent.

A számadatokat az OEP még elemzi, mert úgy vélik, a változásokban nem csak a vizitdíj és kórházi napidíj megszűnés játszhatott szerepet, hanem az is, hogy ismét lehetővé vált egyszerre három hónapi gyógyszeradag kiváltása a patikákban. Ezért feltehetően kevesebben mentek orvoshoz csak azért, hogy receptet kérjenek. Sok beteg megvárta a vizitdíj eltörlését áprilisban, és csak azután ment orvoshoz - írja a Magyar Nemzet.