Bezárhatják a gyerekeknek pornót áruló boltokat

Vágólapra másolva!
Harminc napra is bezárhatják azt az üzletet, amelyben pornófilmeket adnak el gyerekeknek - írja a Népszabadság. Elvben eddig sem lehetett gyerekeknek ilyen termékeket árulni, szeptembertől azonban szigorúbban szankcionálják a hatóságok a renitens boltokat.
Vágólapra másolva!

Szeptembertől akár harminc napra is bezárhatják azt az üzletet, amelyben úgynevezett szexuális terméket, például pornófilmet adnak el gyerekeknek - írja a Népszabadság.

Kathy Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság főosztályvezetője szerint azért szigorítanának szeptembertől, mert folyamatosan érkeznek panaszok a hatósághoz, hogy gyerekeknek adnak el pornófilmeket. Valamint ugyanolyan szigorúan akarják kezelni az úgynevezett szexuális termékeket, mint az alkoholt vagy a cigarettát.

Elvben eddig sem lehetett gyerekeknek ilyen termékeket árulni. Szeptembertől azonban egy évig egyáltalán nem árulhatnak pornófilmet abban a boltban, amelyben gyerekeknek adtak el ilyesmit. Ha másodszor is lebuknak, harminc napra bezárhatják az üzletet.

Kathy Attila elmondta: tévedés, hogy a kereskedőknek nincs joguk megkérni a vevőt, hogy igazolja a korát. Ezt igenis megtehetik, és ha a vevő nem akar bemutatni semmilyen igazolványt, akkor nem szolgálhatják ki - mondja. A fogyasztóvédők szerint, ha egy helyet egyszer már megbüntettek, utána sokkal jobban figyelnek erre.