Rászállnak a szabálytalan gyalogosokra a rendőrök

Vágólapra másolva!
Mivel a közlekedési balesetek egy részében a szabálytalanul közlekedő gyalogos a vétkes, Pécsett most rájuk koncentrálnak a rendőrök. Eddig 4 helyszíni bírság és 7 szabálysértési feljelentés történt a számtalan figyelmeztetés mellett. A szabálytalankodók többsége idős ember, aki azt hiszi, koránál fogva rá jobban figyelnek az autósok. Pénteken az ország több pontján is számíthatnak ellenőrzésre a gyalogosok.
Vágólapra másolva!

Július 7-e óta figyelik a rendőrök Pécs belvárosában és a fő közlekedési útvonalakon, hogy mennyit szabálytalankodnak a gyalogosok - számolt be a Dunántúli Napló című helyi lap. Az idén ugyanis több olyan baleset történt Pécsett, amikor a szabálytalankodó gyalogos okozott balesetet.

"Az akció kezdetén a gyalogosok egy része ellenérzéssel fogadta a rendőrség kezdeményezését, sokan méltatlankodva jegyezték meg, hogy inkább a bűnelkövetőkkel kellene foglalkozni" - mondta az [origo]-nak Murányi Ágnes, a pécsi rendőrkapitányság szóvivője. Szerinte a fő probléma, hogy a gyalogosok kevésbé ismerik a KRESZ-t, kevésbé tisztelik a szabályokat.

A szabálytalankodók nagy része ráadásul idős ember, aki figyelmetlenebb, vagy tévesen azt hiszi, korára való tekintettel rá jobban fognak az autósok vigyázni - mondta a szóvivő. A gyalogosok sokszor figyelmen kívül hagyják a közlekedési jelzéseket, nem a kijelölt helyeken próbálnak átkelni az úttesten, vagy egyszerűen rosszul becsülik meg a távolságokat, a járművek sebességét, és féktávolságon belül lépnek az autó elé - sorolta a szóvivő a leggyakoribb eseteket.

A rendőrök a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején lepik el az utakat. Leginkább csak figyelmeztetik a szabálytalankodókat, de kirívó esetekben bírságolnak is. Eddig 4 helyszíni bírság és 7 szabálysértési feljelentés történt a számtalan figyelmeztetés mellett - közölte Murányi Ágnes. Hozzátette: sokakat a látható rendőri jelenlét sem tart vissza attól, hogy tiltott helyen keljenek át a nagy forgalmú, többsávos úton, ahol fokozott balesetveszélynek vannak kitéve. Megjegyezte azt is, hogy az akció kezdete óta nem történt újabb gyalogosgázolás Pécsett.

Pénteken az ország több pontján is számíthatnak a gyalogosok ellenőrzésre - közölték az ORFK sajtóosztályán. Budapesten négy helyszínen, emellett Csongrád, Hajdú, Békés, Pest, Somogy, Fejér és Borsod megye több pontján is ellenőrzésekre kell számítani. Bár ezek nemcsak a gyalogosokra irányulnak, hanem valamennyi közlekedőre, a gyalogosok is számíthatnak arra, hogy pénteken jobban figyelnek a rendőrök a szabálytalankodókra.