Pénzhiány miatt csúszik az e-tajkártyák bevezetése

Vágólapra másolva!
Uniós forrást kell találni, hogy több éves csúszás után bevezessék az elektronikus tajkártyákat - írja a Népszabadság. Eredetileg a biztosítók finanszíroztatták volna az új csipkártyás megoldást, de a márciusi népszavazás ezt a lehetőséget keresztülhúzta. Készül az elektronikus személyi igazolvány bevezetésének koncepciója is.
Vágólapra másolva!

Kora ősszel ismét a kormány elé került az elektronikus tajkártyák ügye - értesült a Népszabadság. Az e-tajkártyák - számítások szerint 20-25 milliárd forintba kerülő - bevezetése két éve csúszik, pedig az előkészítés már 2006-ban megkezdődött.

A lap kormányközeli forrásokra hivatkozva azt írja: a késlekedést az okozza, hogy az eredeti terv szerint az elektronikus kártyák költségét a biztosítók fedezték volna, ám ezt az ellenzék által támogatott népszavazás keresztül húzta. Ezért új forrást kell találni, szakemberek vizsgálják, hogyan lehetne uniós pénzből finanszírozni a kártyák bevezetését.

Az elektronikus tb-kártya azt tanúsítaná, hogy tulajdonosa biztosított, de személyi azonosításra nem lenne alkalmas. A csipkártyás megoldás lehetővé tenné a beteg és a szolgáltatók közti online kapcsolatot, illetve előnye, hogy a rendszer így átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé válna. Az e-tajkártyával digitálisan tárolhatóvá válnának a leletek, orvosi papírok és az ellátás költségeinek kimutatása, így egyszerűsödne az adminisztráció.

Az e-tajkártya mellett készül az elektronikus személyi igazolvány bevezetésének koncepciója is, ennek lehetséges forgatókönyvét már el is készített az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium. Az elektronikus személyi igazolvány egy digitalizált anyakönyvi kivonat lenne, amelyekkel fokozatosan váltanák fel a mostani plasztikokat, illetve papírigazolványokat.