Karsai állítja, egy kereskedő megfenyegette

Vágólapra másolva!
A dinnye alacsony felvásárlási ára miatt több békési gazda vasárnap blokád alá vett egy telephelyet Medgyesbodzáson. A gazdákkal tartott Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselő is, aki szerint a telep vezetője megfenyegette. A kereskedő szerint Karsai hazudik. Ugyanakkor a dinnyetermelők közül sem ért mindenki egyet a blokádakciókkal, egyesek szerint az csak elijeszti a külföldi vevőket.
Vágólapra másolva!

Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselő vasárnap azt állította: megfenyegették, amikor az alacsony felvásárlási árak miatt demonstráló békési gazdák blokád alá vették az egyik medgyesbodzási kereskedő telephelyét. A politikus szerint a telep vezetője azt mondta Karsainak: "lelöveti", ha már nem lesz országgyűlési képviselő. A politikus közölte, a fenyegetésről értesítette a rendőrséget.

Simonka György, a medgyesbodzási telep vezetője - aki egyben Pusztaottlaka fideszes polgármestere is - a Kossuth Rádiónak azt mondta: Karsai rágalmaz, és össze-vissza hazudozik. Simonka szerint Karsai azt érthette fenyegetésnek, amikor azt mondta neki: "nem fogom hagyni, hogy mérgezett nyilakkal lövöldözzön rám irigységében, és politikai karrierjének egyengetése céljából. Ha kell, mi is vissza tudnunk lőni ugyanilyen módon".

Vargáné Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-kapitányság szóvivője az [origo]-nak azt mondta: Karsai még a helyszínen tájékoztatta a fenyegetésről a rendőrséget. A rendőrparancsnok a politikussal közölte, a feljelentést tehet az ügyben. A szóvivő szerint, ha ez megtörténik, akkor a vizsgálat keretében olyan tanukat is keresnek majd, akik jelen voltak a vitánál.

A medgyesbodzási, illetve Békés megye déli részének több dinnyefelvásárló-telepe elé azért vonultak a gazdák, mert a felvásárlók mindössze 18-20 forintot hajlandók fizetni a dinnye kilogrammjáért, szemben az általuk követelt 30 forinttal. A blokádok vasárnap délután szűntek meg, addigra a kereskedők megadták a gazdák által követelt felvásárlási árat - közölte az MTI-vel a képviselő, aki péntek óta vett részt a demonstrációk szervezésében.

Karsai hozzátette: a medgyesbodzási telephely azonban átverte a gazdákat. "Azt mondták nekünk, hogy egy szennyvízszippantó jármű érkezése miatt álljunk félre a bejárat elől, amikor ezt megtettük, a vezető személyautójával gyorsan kihajtott, és megakadályozta, hogy visszatérjenek a traktorok a bejárat elé. Az így megnyílt lehetőséggel nyolc kamion is élni tudott, és dinnyékkel megrakodva elhagyták a felvásárló telepet" - mondta a képviselő.

A politikus szerint a trükkhöz asszisztált a térség rendőrkapitánya is, aki előzőleg tárgyalt a telephely tulajdonosával. Karsai azt mondta, kérni fogja a minisztérium illetékeseitől, hogy indítsanak vizsgálatot a mezőkovácsházi rendőrkapitány ellen. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a medgyesbodzási telephely blokádjával jogellenes tevékenységet folytattak a gazdák - a demonstrációt ugyanis előre nem jelentették be - ezért ellenük szabálysértési eljárásokat indítanak.

Nem mindenki ért egyet ugyanakkor a Karsai által vezetett akciókkal. A hevesi és jászsági dinnyetermelők nevében öt gazdálkodó nyilatkozatban tiltakozott a blokádok ellen, mivel az szerintük elriasztja a külföldi vevőket. Szerintük tömegesen mondják vissza a külföldiek rendeléseiket, ugyanis nem mernek Magyarországra kamionokat küldeni, mert attól tartanak, blokád alá helyezik azokat.