Csak a turul mellett lesz tüntetés

Vágólapra másolva!
Visszavonta tüntetésre szóló bejelentését az a baloldali szervezet, amely a XII. kerületi turulszobornál akart demonstrálni nagyjából ugyanakkor, amikor a Jobbik nevű jobboldali szervezet demonstrációja tart. Mivel eredetileg úgy tűnt, hogy két egymással ellentétes céló tüntetés lesz egymás mellett, ezért a rendőrség lapőinformációk szerint nagy erőkkel készül a két demonstráció biztosítására. Kedden Pokorni Zoltán nyílt levélben próbálta jobb belátásra bírni Demszky Gábort, a főpolgármester azonban azt válaszlta, nem írhatják felül a jogerős bírósági ítéletet.
Vágólapra másolva!

A XII. kerületi, engedély nélkül épített turulszobor védelmében hirdetett demonstrációt csütörtök estére a Jobbik, amihez csatlakozott a kerületi KDNP és a szintén a Fidesszel szövetséges Kisgazda Polgári Egyesület (KPE) is - írja a Népszabadság szerdai száma.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdán előbb azt közölte, hogy két szervezet jelentett be demonstrációt a turulszobor környékére: a Jobbik Magyarországért Mozgalom csütörtökön 18 órától 21 óráig a Böszörményi úton, a Societas Új Mozgalom pedig 18 óra 30 perctől 20 óráig az Istenhegyi úton fog demonstrálni. Délután azonban a BRFK sajtóügyeletese azt mondta,, hogy a Societas Új Mozgalom erzsébetvárosi szervezete visszavonta bejelentését.

Nem sokkal korábban a Societas vezetője, Varga László MSZP-s parlamenti képviselő azonban azt nyilatkozta az MTI-nek, hogy nem szerveznek ellendemonstrációt a Turul-szoborhoz. Varga László az MTI-nek azt mondta, tájékozódtak az ügyben és úgy tudja, magánszemélyek jelentettek be demonstrációt a rendőrségen.

A három éve engedély nélkül épült szobor bontását még márciusban rendelte el jogerősen a bíróság, de az ügyben eljáró I. kerületi polgármesteri hivatal a bontás helyett bírságot szabott ki a hegyvidéki önkormányzatra, és megadta az emlékmű fennmaradási engedélyét. A közigazgatási hivatal ezért a IX. kerületi jegyzőt jelölte ki eljáró hatóságként. Oszvári István, a IX. kerület jegyzője korábban az [origo]-nak azt mondta, mielőbb végre kívánja hajtatni a határozatot.

A rendőrség a napilapok szerint nagy erőkkel készül a két tüntetés biztosítására. A Magyar Nemzet szerint a rendőrség szinte minden mellékutcát lezár majd az Istenhegyi és a Böszörményi út környékén. A Népszabadság arra emlékeztet, hogy a demonstrációhoz csatlakozott az egyik Kossuth téri csoport, Magyar Önvédelmi Mozgalom is, amely ellenállásra szólított fel a "cionista rombolással" szemben. Turi-Kovács Béla, fideszes képviselő, a KPE elnöke ugyanakkor azt mondta, a provokáció szerinte a Societas oldaláról érkezhet.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület fideszes polgármestere kedden nyílt levélben kérte Demszky Gábor főpolgármestert, hogy ne zárkózzon el a turul-ügy békés megoldása - vagyis a szobor fennmaradása - elől. Demszky válaszában azt írta, a fővárosi önkormányzatnak nem áll módjában megváltoztatni egy jogerős ítéletet. A főpolgármester szerint az engedély nélküli építkezés jelképe, és a szabályokra fittyet hányó hatóság jelképe lett.