Tasnádi ügyvédjét is meggyanúsították

Vágólapra másolva!
Vesztegetéssel gyanúsítja a Budapesti Nyomozó Ügyészség Tasnádi Pétert, ügyvédjét és azt az elmeorvos szakértőt, aki az életveszélyt okozó testi sértéssel vádolt vállalkozó korlátozott beszámíthatóságát állapította meg szakértői véleményében. Az ügyészség szerint Tasnádi 3 millió forintot fizetett a szakértőnek. A gyanúsítottak tagadnak.
Vágólapra másolva!

Gyanúsítottként hallgatta ki szerdán vesztegetés megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Nyomozó Ügyészség Tasnádi Pétert, ügyvédjét és a vállalkozó agysorvadásáról szóló korábbi szakértői véleményt kiállító igazságügyi szakértőt. Az ügyészség több helyszínen tartott összehangolt házkutatást, majd ezt követően hallgatták ki "vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt T. Pétert, dr. B. József ügyvédet és dr. G. Katalin igazságügyi szakértőt" - közölte a Fővárosi Főügyészség sajtóirodája.

A Fővárosi Főügyészség azzal gyanúsítja a vállalkozót, hogy a férfi megbízásából ügyvédje megállapodott az igazságügyi elmeorvos szakértővel abban, hogy hárommillió forint fejében hamis szakértői véleményt ad Tasnádi Péter beszámíthatóságáról. A szakértői véleményre - amely a vállalkozó korlátozott beszámíthatóságát állapította meg - az ellene életveszélyt okozó testi sértés miatt a Fővárosi Bíróságon folyó büntetőügyben volt szüksége Tasnádinak.

"Az elkészült szakvélemény ellenértékét T. Péter dr. B. József közreműködésével 2006 augusztusában, illetve szeptemberében két részletben eljuttatta dr. G. Katalin szakértőnek" - közölte a főügyészség. A gyanúsítottak tagadnak, a gyanúsítás ellen panasszal éltek.

Az ügyészség még tavaly ősszel rendelt el nyomozást az egyik, Tasnádi Péter beszámíthatóságát vizsgáló szakvéleménnyel kapcsolatban. A vesztegetés gyanúját támaszthatja alá egy Tasnádi Péter által írt, a börtönből kicsempészett levél is, amelyben a vállalkozó arra kérte ismerősét, Józsit, hogy adjon hárommillió forintot a szakértőknek.

A Magyar Televízió Híradó-jának június végi beszámolója szerint az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) is azt állapította meg, hogy megalapozatlanok a Tasnádi Péter agysorvadásáról szóló korábbi szakértői vélemények. Pedig Tasnádi jogerős büntetését, a már letöltött négy és fél éves szabadságvesztését, korábban éppen a kóros elmeállapotát kimondó szakértői vélemény alapján csökkentette két évvel a bíróság.

Az ETT a vállalkozó beszámíthatóságáról szóló, ellentmondó szakértői vélemények után vizsgálta a férfit, és azt állapította meg, a védelem felkérésére dolgozó szakértők túlértékelték Tasnádi pszichés tüneteit, egyes tüneteknek túlzott jelentőséget tulajdonítottak, következtetéseik pedig eltúlzottak voltak.

Tasnádi Péter januárban, sikkasztás gyanúja miatt került előzetes letartóztatásba. Állítólag az a férfi jelentette fel őt, aki tavalyi szabadulása után befogadta a villájába. A férfi azt állítja, hogy 20 millió forintot adott egy közös vállalkozás reményében Tasnádinak, aki nem számolt el a pénzzel. Tasnádit június elején előzetes letartóztatásból újra házi őrizetbe helyezték, miután az ellene sikkasztás miatt indult eljárást ügyészi indítványra egyesítették a korábbi, kerületi bíróságon indult eljárással, és így letelt az előzetes letartóztatásban tölthető három év.