Keresik a rendőrök a viperát a Honvéd-meccses videón

Vágólapra másolva!
Súlyos testi sértés miatt, ismeretlen tettes ellen indított eljárást a rendőrség a szombati futballmérkőzésen kitört verekedés után. A Sturm Graz és a Honvéd meccsén az osztrák vendégszurkolók kísérői szerint a magyar biztonsági őrök zokniba bújtatott biliárdgolyóval ütötték a drukkereket, az [origo] videofelvételén pedig úgy tűnik: vipera volt a hazai biztonságiaknál. A Honvéd közleményben "hazugságáradatnak" nevezte az osztrákok vádjait, a rendőrség pedig egyelőre még vizsgálja a történtekről készült felvételeket. Az UEFA a botrány miatt eljárást indított az osztrák klub ellen.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság súlyos testi sértés miatt eljárást indított ismeretlen tettes ellen a Sturm Graz és a Honvéd szombati mérkőzésén kitört verekedés kapcsán - közölte hétfőn a rendőrség. Az UEFA Kupa selejtező meccsén tizenegy szurkoló sérült meg, többen súlyosan.

A verekedés a Bozsik József-stadionban az után kezdődött, hogy osztrák vendégszurkolók petárdákat dobtak a pályára, és a biztonsági szolgálat emberei megpróbálták őket kiemelni a tömegből. A szurkolók ekkor székeket téptek ki a helyükről, és azzal támadtak a biztonságiakra. A verekedésnek a biztonságiak és a rendőrök közösen vetettek véget.

A Sturm Graz labdarúgócsapat drukkereit kísérő biztonságiak utóbb azt mondták: magyar biztonsági őrök zokniba tett biliárdgolyóval ütötték az embereket. Az [origo] a meccsen készült egyik videofelvételén látható, hogy a hazai biztonsági őrök - a Hard Rock Security Kft. emberei - fellépése során előkerült egy feltehetően vipera - tompa végű teleszkópos acélbot - is.

Hétfőn az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi vizsgálatot indított a Sturm Graz ellen - erről faxon tájékoztatta az osztrák klubot az UEFA. A Sturm Graz elnöke, Hans Rinner elismerte, hogy a szurkolóik rakétákat és petárdákat dobtak be a pályára, de ő is bírálta a magyar biztonságiak viselkedését, amellyel szerinte tovább fokozták a feszültséget.

A rendőrség hétfői közleménye szerint a BRFK "értékeli és elemzi" a mérkőzésen készült felvételeket, hogy megállapítsa: akár a biztonsági szolgálat munkatársai, akár a szurkolók részéről kik és milyen jogsértő cselekményeket követtek el. "Amennyiben megállapítható bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja, a Budapesti Rendőr-főkapitányság eljárást indít az elkövetőkkel szemben" - áll a közleményben.

A Budapest Honvéd FC a honlapjára kitett közleményben "hazugságáradatnak" nevezi a graziak állításait. Szerintük "szervezett huligánbanda" támadt a biztonságiakra, akik közül többen meg is sérültek, amikor bementek a szurkolók közé. A közlemény szerint az osztrákok azért vádolták meg a magyar biztonságiakat, hogy védjék saját drukkereiket.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=5OLU6ljZ9moKW8Ln


George F. Hemingway kispesti klubtulajdonos hétfőn azt mondta: az esetről készült videofelvételek alapján nem látja bizonyítottnak, hogy a biztonságiak viperával és biliárdgolyóval ütötték volna az osztrák szurkolókat. Azt mondta: ő azt a tájékoztatást kapta a biztonsági szolgálattól, hogy gumibottal fékezték meg a megvadult drukkereket.

Mivel a szombati sportrendezvényt nem minősítették kiemelt biztonsági kockázatúnak, és a szervező sem kért díj fejében rendőri biztosítást, a BRFK eleinte csak a külső biztosítási feladatokat látta el. A rendőrök csak a verekedés kitörése után mentek be a stadionba, hogy szétválasszák a verekedőket.

Az osztrák kísérők egyike a rendőrök fellépését is kifogásolta. Szerinte amikor a kollégája fel akart segíteni egy földön fekvő Sturm-szurkolót, egy magyar rendőr gázsprével lefújta. Unger Pál, a BRFK sajtóügyeletese vasárnap erről azt mondta: a videofelvételek alapján az eset "így nem történt meg". Szerinte a rendőrök szándékosan és célzottan nem fújtak a kísérőre gázsprével, de a könnygáz a rendbontás környékén mindenkit elért.

A BRFK szombaton előállított három osztrák vendégszurkolót. Vasárnapra mindhárman szabadon távozhattak, de garázdaság miatt eljárás indult ellenük.