Magáncégek főzhetnének a katonákra

Vágólapra másolva!
Magáncégeknek adnák a budapesti katonai helyőrségek étkeztetését - írja pénteki számában a Magyar Nemzet. A lap a birtokába került dokumentumokra hivatkozva azt állítja, már el is rendelték annak a felmérését, mennyire érné meg kiszervezés, amely a külső cégeknek százmilliós bevételt hozhatna. A honvédelmi tárca azt állítja, gazdaságossági szempontok miatt vizsgálják az étkeztetés kiszervezésének lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Magántársaságoknak adnák ki a budapesti katonai helyőrségek étkeztetését - írja a Magyar Nemzet honvédségi forrásokra hivatkozva. A lap birtokába került dokumentumokból az derül ki, hogy már elrendelték a kiszervezés hatásainak vizsgálatát az érintett laktanyákban és minisztériumi objektumokban.

Így Mikita János vezérkarifőnök-helyettes megbízása alapján mind a tíz fővárosi katonai objektumban felmérik majd az étkeztetés magánkézbe adásának lehetőségeit. Annak ellenére, hogy a minisztérium korábban azt közölte: csak arra nézve készülnek gazdaságossági felmérések, hogy a tárca Balaton utcai főépületének konyháját esetleg külső cég bevonásával működtetnék a jövőben.

A Magyar Nemzet szerint ez a kiszervezés milliárdos üzletet hozhat a külső cégeknek. A lap arra is emlékeztet, hogy az elmúlt években százmilliós kiadást jelentett a helyőrségek konyháinak korszerűsítése. Katonai körökből származó értesüléseik szerint aggályos lehet a lépés biztonsági szempontból is, hiszen a felmérés során létszámra vonatkozó, és technikai adatok kerülhetnének ki.

A honvédelmi tárca sajtóosztálya azt állítja: miután felmérték a Balaton utcai főépület konyhájának működtetését, és kiderült, hogy gazdaságosabb lenne külső üzemeltetőt bevonni, úgy döntöttek, hogy az összes többi budapesti szervezetnél is elvégzik a kalkulációt. Az ehhez szükséges adatok nem minősített információk, így szerintük nem jelent problémát, ha a felmérést végző cég megismeri ezeket. Hozzátették, hogy az étkeztetési feladatokat a NATO-tagállamok laktanyáiban, és a honvédelmi vezetés szervezeteinél is főként külső cégek látják el, mert ez a megoldás költséghatékonyabb. A kérdésben azután döntenek, hogy elkészültek a tanulmányok a kiszervezés megvalósíthatóságáról.