Órákig kell várni a röszkei határátkelőn

Vágólapra másolva!
Lépésben haladnak az autók az M1-es autópályán. A forgalom a vendégmunkások és a Forma 1-re igyekvő turisták miatt lassult le. A röszkei határátkelőhelyen is jelentős a várokozási idő. A rendőrség elterelte a forgalom egy részét, de még így is két-három órát kell várakozni.
Vágólapra másolva!

A török és román vendégmunkások, valamint a Forma-1 Magyar Nagydíjra Ausztria felől érkező turisták miatt óriási torlódás alakult ki az M1-es autópálya magyarországi szakaszán. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. diszpécsere szombaton elmondta, hogy az ausztriai szakaszon is kilométeres sorokban állnak az autók.

Hozzátette: a Forma-1 Magyar Nagydíj miatt az autópálya-matricákat nem kell a határon azonnal megvásárolni, ezt megtehetik az autósok a 94-es kilométernél, a 162-es és a 169-es kilométernél is. A kedvezmény vasárnap délután 4 óráig érvényes.

Az autópályakezelő bicskei mérnökségen azt mondták, hogy Tata és az M1-M7 közös szakasza között óránként mintegy 2300 jármű halad át, ez csaknem ezerrel több mint az átlagos forgalom. Ezért egyes szakaszokon a haladási sebesség 40-50 kilométer/órára csökken.

Mindkét irányban jelentős várakozás alakult ki a röszkei határátkelőhelyen, a kilépő oldalon három, a belépőn kétórás a sor - közölte szombaton késő délután a rendőrség. A határátkelőhelyen azt követően csökkent ötről három órára a várakozási idő, hogy a rendőrség az M5-ös autópálya Szeged-Nyugat kihajtójánál az 55-ös főút irányába, Tompa felé terelte le a forgalom egy részét.

Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint várhatóan ez az utolsó olyan hétvége, amikor Röszkénél mindkét irányban jelentősen megnövekszik a forgalom a hazainduló, illetve a szabadságukról visszatérő török és szerb vendégmunkások miatt. A jövő héttől a kilépő oldalon nem számítnak jelentős várakozásra, a belépő oldalon a hétvégi torlódás azonban szeptember elejéig megmarad.

A Röszke Autópálya-határátkelőhely schengeni külső határ, ezért az ellenőrzések elvégzése szükséges, annak ideje "a nyílt kapuk az utazóknak, zárt kapuk a bűnözőknek" elve alapján nem csökkenthető - mondta a szóvivő. A hatóságok az utazóknak javasolják, hogy vegyék igénybe a tompai vagy a tiszaszigeti határátkelőhelyet, az utóbbi csak a magyar és szerb állampolgárok számára tart nyitva 8 és 18 óra között.