Elfogtak egy dílert a drogos halálesetek után

Vágólapra másolva!
Elfogtak egy dílert, akinek a gyanú szerint köze lehetett ahhoz, hogy a hétvégén négy kábítószer-fogyasztó meghalt. A rendőrség a drogtúladagolás mellett a kábítószer szennyezettségének lehetőséget sem zárta ki. A Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának vezetője szerint különös, hogy egyetlen hétvége alatt egyszerre négyen haltak meg, és elképzelhető: halálos szer került a drogpiacra.
Vágólapra másolva!

Elfogták a két körözött díler közül az egyiket, akik ellen az a gyanú, hogy részük van abba a négy halálesetben, ami a hétvégén történ a főváros különböző kerületeiben - hangzott el a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Ródler Norbert, a BRFK Kábítószer Bűnözés Elleni Szolgálatának vezetője elmondta a műsorban, hogy elfogták az egyik dílert, aki a III. kerületben fiataloknak árult heroint. Tőle vették a III. kerületben elhunyt személyek is. Azt, hogy a XIII. kerületben meghaltaknak is ő adta volna el a heroint, azt egyelőre még nem tudni. A másik díler után még nyomoz a rendőrség, Ródler Norbert szerint nagy eséllyel, mivel a drogfogyasztók ilyen esetben jobban együttműködnek a rendőrséggel.

Az eset előzménye, hogy a hétvégén négy, a rendőrség szerint valószínűleg drogtúladagolásban meghalt ember holttestére találtak Budapesten. A négy holttest négy különböző helyszínen volt - mondta el hétfőn az [origo]-nak Kormos Endre, a BRFK sajtóügyeletese.

Egy 30 éves férfit a III. kerületi Szőlő utca egyik lépcsőházában találtak meg, szombat este negyed tíz körül. Egy órával később szintén a Szőlő utcában, de egy másik ház egyik lakásában került elő egy 33 éves nő holtteste. Szombaton hajnalban szintén lakásban találtak rá egy 30 éves férfira a Lehel úton, a XIII. kerületben, és ugyanebben a városrészben, vasárnap hajnalban egy Szent László utcai lakásban egy 33 éves férfira.

A rendőrség egyelőre nem ad tájékoztatást arról, hogy kik találtak rá a holttestekre, elképzelhető-e kapcsolat az esetek között, és azt sem árulják el: mi alapján feltételezik, hogy kábítószer-túladagolás lehetett a halálok. "Egyelőre vizsgáljuk a halálesetek körülményeit" - közölte Kormos. Tájékoztatása szerint az orvos szakértői vizsgálat eredménye néhány napon belül várható, a toxikológiai vizsgálat azonban tovább tarthat.

Valószínűleg szennyezett drogot fogyasztottak

Az ügyekben közigazgatási hatósági eljárás keretében a Budapesti Rendőr-főkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya jár el. Ezzel párhuzamosan a BRFK Kábítószer Bűnözés Elleni Szolgálata büntetőeljárást indított visszaélés kábítószerrel bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A nyomozók feladata az esetleges összefüggések tisztázása, valamint annak megállapítása, honnan származik a kábítószer - olvasható a rendőrség honlapjára kitett közleményben.

Bencze József országos rendőrfőkapitány a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfőn annyit tett hozzá az addig közöltekhez: valószínűleg szennyezett, a korábbinál erősebb hatóanyagú heroin okozta a négy ember halálát.

Hétfő délután a Híradó a Független Hírügynökség nyomán arról számolt be, hogy a nyomozók már találtak is összefüggést a két-két, azonos kerületben történt eset között. Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese elmondta: a két budai áldozat ugyanattól a dílertől vette a drogot, a két pesti áldozat terjesztője pedig szintén közös volt. Bodnár szerint egyelőre nem tudni, hogy a négy eset között is lesz-e közös pont, még tartanak a tanúkihallgatások, megpróbálják felderíteni a kereskedői kört. A rendőrség fokozott óvatosságra inti a heroinfogyasztókat a III. és a XIII. kerületben, mivel az illegális hálózatba valószínűleg szennyezett anyag került- tette hozzá Bodnár.

Nagyon különös, hogy egyszerre négy drogos haláleset történt - mondta az [origo]-nak Funk Sándor, a XIII. kerületi Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának vezetője. Szerinte ugyan elképzelhető, hogy pusztán véletlen egybeesésről van szó, de "ha ez nem véletlen, akkor szörnyű, halálos szer van a piacon" - tette hozzá.

Funk szerint a holttestek boncolása választ ad majd arra, hogy túladagolás vagy szennyezett heroin ölte-e meg a négy embert. Ha a halálok légzésbénulás, akkor túladagolás történt, míg ha tüdőembólia lépett fel, azt a heroinhoz kevert adalékanyag, méreg okozhatta.

Válságidőszakban nagy a kockázat

A heroinfüggők számára a túladagolás veszélye a használat második-harmadik évében a legnagyobb. Ha a beteg nem szokik le, a harmadik év letelte után már kevésbé valószínű, hogy túladagolja magát, bár balesetszerű túladagolás így is bármikor előfordulhat. A kockázat válságidőszakban a legnagyobb, valamint akkor, amikor a beteg éppen leszokóban van, és ezért csökken a szerrel szembeni toleranciája - magyarázta az orvos.

Funk Sándor elmondta: a kilencvenes években évente 250-350 drogos halálozás fordult elő évente, az esetek közül nem mindegyiket túladagolás okozta, ide sorolták a kábítószer-használókat érő baleseteket és a kihűlést is. 2000 után jelentősen, 100 alá csökkent ez a szám, a legutóbbi időszakról azonban nincsenek rendszerezett adatok. "Most azt látjuk, hogy a heroinfogyasztás nem csökkent, legfeljebb stagnál" - közölte az addiktológiai osztály vezetője. A túladagolás nagyobb veszélyével járó intravénás használat azonban visszaszorult, a legtöbb heroinhasználó ma szippantással veszi magához a drogot.

A Nyírő Gyula Kórház szenvedélybetegek fekvő és ambuláns kezelésével foglalkozó osztályán jelenleg tíz-tizenöt drogbeteget kezelnek. A tavalyi ágyszámemelés előtt évente négyszáz beteggel foglalkoztak, idén már több a férőhely, egyszerre száz betegnek tudnak helyet biztosítani - mondta el az osztályvezető.